България се нарежда на 11-то място в Европейския съюз (ЕС) по използване на възобновяема енергия за отопление или охлаждане. Това показват данни на Евростат за 2017 година. За периода зелената енергия е представлявала 29.9% от общата енергия, използвана за отопление или охлаждане.

На територията на ЕС зелената енергия за 2017 г. е 19.5% от общото количество използвана енергия. В сравнение с 2004 г., когато това число е било 10.4%, е налице голямо увеличение. За последните три години, считано от 2017 г., ръстът е в порядъка на 0.5-0.7%. Причина за него е потреблението както в домакинствата, така и в индустриалния сектор и в този на услугите. Аеротермалната, геотермалната и хидротермалната топлинна енергия, уловена от термопомпите, също са включени в доклада.

Челните позиции са взети от Швеция (69.1%), Финландия (54.8%), Латвия (54.6%), както и Естония (51.6%). България е на 11-то място като най-голямо увеличение на използваната зелена енергия е отчетено през 2016 г., когато то е било 30%. Според доклада най-ниско е било през 2008 г. - 17.3%.

На опашката стоят Люксембург (8.1%), Белгия (8%), Великобритания (7.5%), Ирландия (6.9%). На последно място е Холандия с 5.9%. Във всяка една от страните се наблюдава ръст в сравнение с минали години, но това не променя позициите им спрямо другите страни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Електронното ще поевтинява

Поскъпва обслужването на гише в банките

Електронното ще поевтинява

Таксите за обслужване в банковите клонове ще се увеличат в скоро време. Това ще стане за сметка на по-евтино електронно банкиране, за да може клиентите да се насочат към дигиталните банкови услуги. Това каза шефът на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов за bTV.

Financial Times: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор

България привлича голям обем чуждестранни инвестиции "на зелено" в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Така тя допринася за по-мащабно увеличение на трансграничния приток на инвестиции, пише вестник Financial Times.