България се нарежда на 11-то място в Европейския съюз (ЕС) по използване на възобновяема енергия за отопление или охлаждане. Това показват данни на Евростат за 2017 година. За периода зелената енергия е представлявала 29.9% от общата енергия, използвана за отопление или охлаждане.

На територията на ЕС зелената енергия за 2017 г. е 19.5% от общото количество използвана енергия. В сравнение с 2004 г., когато това число е било 10.4%, е налице голямо увеличение. За последните три години, считано от 2017 г., ръстът е в порядъка на 0.5-0.7%. Причина за него е потреблението както в домакинствата, така и в индустриалния сектор и в този на услугите. Аеротермалната, геотермалната и хидротермалната топлинна енергия, уловена от термопомпите, също са включени в доклада.

Челните позиции са взети от Швеция (69.1%), Финландия (54.8%), Латвия (54.6%), както и Естония (51.6%). България е на 11-то място като най-голямо увеличение на използваната зелена енергия е отчетено през 2016 г., когато то е било 30%. Според доклада най-ниско е било през 2008 г. - 17.3%.

На опашката стоят Люксембург (8.1%), Белгия (8%), Великобритания (7.5%), Ирландия (6.9%). На последно място е Холандия с 5.9%. Във всяка една от страните се наблюдава ръст в сравнение с минали години, но това не променя позициите им спрямо другите страни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стамен Янев: Все още сме в играта за Volkswagen

Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана. Това заяви ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

„Тойота“ изтегля 3,4 милиона автомобила

Японската корпорация „Toyota Motor Corp” обяви, че изтегля 3,4 милиона автомобила по целия свят поради електронна неизправност, което може да доведе до блокиране на механизма на отваряне на въздушните възглавници при катастрофи.

Никола Бакалов се присъединява към управленския екип на Fibank

Никола Бакалов се присъединява към управленския екип на Fibank като член на Управителния съвет и изпълнителен директор. Бакалов ще отговаря за дирекции „Банкиране на дребно“, „Главна каса“, „Дигитално банкиране“, „Злато и нумизматика“, „Картови разплащания“, „Клонова мрежа“, „Организация и контрол на клиентското обслужване“ и „Частно банкиране“.