България се нарежда на 11-то място в Европейския съюз (ЕС) по използване на възобновяема енергия за отопление или охлаждане. Това показват данни на Евростат за 2017 година. За периода зелената енергия е представлявала 29.9% от общата енергия, използвана за отопление или охлаждане.

На територията на ЕС зелената енергия за 2017 г. е 19.5% от общото количество използвана енергия. В сравнение с 2004 г., когато това число е било 10.4%, е налице голямо увеличение. За последните три години, считано от 2017 г., ръстът е в порядъка на 0.5-0.7%. Причина за него е потреблението както в домакинствата, така и в индустриалния сектор и в този на услугите. Аеротермалната, геотермалната и хидротермалната топлинна енергия, уловена от термопомпите, също са включени в доклада.

Челните позиции са взети от Швеция (69.1%), Финландия (54.8%), Латвия (54.6%), както и Естония (51.6%). България е на 11-то място като най-голямо увеличение на използваната зелена енергия е отчетено през 2016 г., когато то е било 30%. Според доклада най-ниско е било през 2008 г. - 17.3%.

На опашката стоят Люксембург (8.1%), Белгия (8%), Великобритания (7.5%), Ирландия (6.9%). На последно място е Холандия с 5.9%. Във всяка една от страните се наблюдава ръст в сравнение с минали години, но това не променя позициите им спрямо другите страни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Варна става център на иновациите, дигиталните технологии и финансите

Варна привлича все повече компании от сферата на иновациите, дигиталните технологии и финансите. Днес живеем във времето на стартъпите. Това ново поколение предприемачи винаги ме впечатлява с уменията си да оптимизира и да създава иновации, които променят света. Затова очаквам много нови бизнесидеи да тръгнат оттук, от тази зала. Това заяви кметът на Варна Иван Портних при откриването на Innowave Summit 2019.

Инвестираме 116 млн. лв. за регионални иновационни центрове

Стартираме процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с бюджет от близо 116 млн.лв. , чрез която ще бъде подпомогнато изграждането на регионални иновационни центрове. Те ще бъдат разпределени между 6-те обособени региона, без област София-град, като идеята е да се финансират от един до три центъра във всеки един регион. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова в Пловдив, където започнаха информационните дни по процедура "Създаване и развитие на регионални иновационни центрове".