На 100 тествани за хепатит у нас един е положителен
2

На 100 тествани за хепатит у нас един е положителен

  • Липсата на симптоми е причина черният дроб да бъде увреден
  • Ваксинираните за А в страната ни са доста под средното европейско ниво

На 100 тествани у нас за хепатит един е положителен. Това коментира пред „Монитор” д-р Станимир Хасърджиев, който е и председател на НСБХ „Хепасист”.

„Данните сочеха, че разпространението на хепатит С е около 1% от популацията. Възможно е да е по-малко или повече, но няма точна статистика. Затова трябва активно да издирваме тези хора, да им помагаме да минат по пътя на лечение”, обясни той.

На 28 юли отбелязахме

Световния ден за борба с хепатита

Това е заболяване, което обединява различни патологии. Общото при всички видове е, че са инфекциозни и че се предават от човек на човек. При хроничните хепатити B и С пациентите нямат никакви симптоми в продължени на години.

„Липсата на тези симптоми е причина черният дроб да бъде увреден до такава степен в течение на годините, че когато се появят симптоми, вече е доста късно. Така процесът не може да бъде овладян. Разбира се, надежда винаги има, колкото и късно е да е открит хепатитът. Важното е веднага да се обърнете към лекар, за да се предприемат съответните действия”, каза д-р Хасърджиев.

За щастие лечение има и то се покрива от Здравната каса, но според д-р Хасърджиев процедурата да се възползваш от него е изключително тромава.

„Ако имаш късмет да разбереш, че си положителен, е добре. Но после се минава през иглени уши, за да имаш терапия. Надявам се тази година заради ковида пациентите да могат да си подават документите по електронен път, а не да се разкарват по места.

Лечението от хепатит С се покрива от здравната каса

всички медикаменти са налични у нас, но процедурата е изключително тромава. Нещата се променят, но не толкова бързо, колкото ни се иска”, коментира Хасърджиев.

Що се отнася до хепатит А, познат като „болестта на мръсните ръце”, единственият начин да се предпазим е поставянето на ваксина, и то в ранна детска възраст. Но това у нас не винаги се прави. Затова и ваксинираните за хепатит А в страната ни са доста под средното европейско ниво.

„А това е хепатит, който се разпространява изключително лесно, особено в детски колективи. Децата все пак играят в общи пясъчници, там е въпрос на много добра хигиена. Но за съжаление,

все още имаме много антиваксъри

Въпреки ковида и факта, че хората се молят да се открие ваксина. Ваксините са жертва на собствения си успех. Колкото е по-успешна една ваксина, заболяването изчезва, хората го забравят и започват да се отнасят с недоверие. Тогава решават, че е световна конспирация”, добави д-р Хасърджиев.

У нас няма точна статистика на болните. Само предположения на база на европейски проучвания, които са приравнявани към родната действиетлност.

„Всъщност всички скрининги у нас досега са се случвали благодарение на благотворителни кампании и това е много жалко. Много рядко се прави с помощта от държавата, както беше например с програмата за превенция от ХИВ/СПИН. Тогава имаше малка заделена сума за хроничните хепатити. Нашата страна не разполага с такъв план и вероятно ще бъде единствената в Европа. В същото по време

по света има план за елиминиране на хепатита до 2030 година

Ние нямаме нито ред, разписан за това. А имаме възможност да заличим още едно заболяване от земята”, каза Хасърджиев. В същото време в други страни масово се скринират хората, по различна методология. Това се прави спрямо възрастовата граница. Другият принцип е рисковите групи. Това са активно сексуалните, наркозависимите пациенти.

„Затова трябва да помагаме на тези хора - да ги откриваме, но и да имат достъп до лечение. В противен случай през 2030 година ние не само ще бъдем едно от малкото огнища на хепатит в световен мащаб, но е ще бъдем сочени като негативен пример”, каза още Хасърджиев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.