На 10% от пазара падна през 2019-та делът на държавните пощи

На 10% от пазара падна през 2019-та делът на държавните пощи

Общият обем на услугите в сектора скочи с една пета до 564 млн. лв.

Пазарният дял на "Български пощи" ЕАД продължава да отслабва. През 2019 г. той намалява с 2 процента и достига до десет на сто в общия пазар на пощенски услуги. Това се посочва в приетия от парламента годишен анализ за 2019 г. на пазара на пощенските услуги на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

В анализа се отчита още, че общият размер на приходите на пазара на пощенските услуги възлиза на 564 млн. лв., което представлява ръст от 21% спрямо 2018 г.

Очертават се следните основни тенденции и перспективи в развитието на пощенския пазар в едногодишен период: намаляване на пазарния дял на историческия пощенски оператор, нарастване на броя на участниците на пощенския пазар, нарастване на сегмента на куриерски услуги, ръст от броя на приходите от пратки, генериран от електронната търговия, засилване ролята на пощенските оператори в условия на извънредна ситуация, увеличаване на инвестициите за свързване на пощенските оператори с електронните търговци, намаляване на приходите в сегмента универсална пощенска услуга и ръст на приходите от пощенски парични преводи, отчитат от КРС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.