На всеки 10 минути пишат по акт за върбови клонки на Цветница

На всеки 10 минути пишат по акт за върбови клонки на Цветница

Най-много нарушения имало около „Александър Невски“, „Св. Георги“ и „Св. Неделя“

На всеки десет минути проверяващите от Столичния инспекторат са съставяли по един акт по време на празника Цветница в неделя. Това съобщи пред „Монитор“ ръководителят на службата инж. Веска Георгиева. По думите й, до вечерта са били написани общо 47 акта.

При осъществения контрол, днес около храмовете бяха съставени 47 акта. Най-много на „Св. Александър Невски“, „Св. вмкч Георги“, „Св. вмчк Неделя“ и Св. вмкч Николай Софийски“.
Както „Монитор“ писа, освен за нерегламентирана търговия, нелегалните продавачи могат да бъдат сериозно глобени и за кършенето на четири вида забранени за бране върби. Защитени от закона за биологичното разнообразие са видовете – петтичинкова, тъполистна, розмаринолистна и ксантийска.
За кършенето и нерегламентираната им продажба се налагат сериозни санкции. Експерти по биологично разнообразие напомнят, че е незаконно да се продават букетчета или части от защитени растения за украса направени с видове от дивата природа, показа проверка на „Монитор“.
При констатирани нарушения се налагат глоби – на физически лица от 100 до 5000 лева, а на юридически – от 500 до 10 000 лева. От 30 януари тази година пък е в сила и заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се определя специален режим на опазване и ползване на лечебните растения през 2019 г.
На Цветница сериозен проблем обаче създават търговците, които продават върбови клонки. Те нямат разрешения и не разполагат с никакви документи за произход на стоката. Именно заради това са били сериозно проверявани и от Столичния инспекторат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.