МЗ: Всяка пета линейка на Спешното стара, ползва се за резерва

МЗ: Всяка пета линейка на Спешното стара, ползва се за резерва

Спират ги поетапно

Всяка пета линейка към Спешната помощ (ЦСМП) и филиалите й е на над 13 години, с пробег над 300 000 километра и се ползва за резерва. Това става ясно от справка на Министерството на здравеопазването, получена по искане на „Монитор“ (виж по-долу цялата справка).

 

В данните изрично е посочено, че ЦСМП разполага с общо 780 линейки, като реално се използват за нуждите на пациентите 633 от тях. Причината е, че останалите 147 са от преди 2007 г. и стоят за резерва. „Тези автомобили след предоставянето на новите линейки ще бъдат спрени поетапно“, уточняват от Министерството на здравеопазването.
В свой материал от вчера, излязъл и в хартиеното издание на „Монитор“, въз основа на справката, както и на информация от свои източници, алармирахме, че всяка седма линейка е негодна за нуждите на пациентите. Разликата идва от факта, че извън въпросните 147 линейки, според източниците на „Монитор“ от лекарските среди, има други 144, които се използват от спешните отделения към лечебните заведения като товарни коли. За развозване на кръв, бельо и медицински консумативи и техника. Причината също е, че са стари.

От здравното ведомство отричат тези данни, но помолени за предоставяне на обща справка и за километража и възрастта на колите към спешните отделения на болниците, посочиха, че не могат да дадат такава.

Оттам пуснаха и уточнение, според което не е вярна и информацията ни, че „почти всеки втори спешен център в страната ще бъде в съвършено нова сграда и ново модерно медицинско оборудване“. Както е видно и от справката, предоставена от МЗ и както и ние самите сме посочили в текста, общо 237 обекти на спешна помощ ще бъдат реновирани в различни степени, като 84 от тях „се предвижда ново строителство“.

С прискърбие трябва да отбележим, че при изчисленията сме погледнали твърде оптимистично на ситуацията,

защото излиза, че не всеки втори, а всеки трети център попада в графата „ново строителство“. Надяваме се в бъдеще оптимистичната ни прогноза да се сбъдне.

Тук е моментът да уточним, че поводът за материала бяха редица сигнали от читатели за аварирали линейки по време на превоз на пациенти до болница. Единият от сигналите дойде от близки на наш колега, които се наложи да оказват спешна пътна помощ на линейката и да извозват медицинския екип до болницата. За съжаление, както е видно и от справката, от МЗ не предоставиха информация за авариралите линейки, отново с мотива, че „центровете за спешна помощ за второстепенни разпоредители с бюджет и отстраняват възникналите аварии на автомобилите в рамките на бюджетите си“. Т.е. - че нямат подобни данни, което е пореден пример за системните проблеми и недостатъци на здравеопазването у нас.

Недостатъци, които могат да костват и човешки животи. И за съжаление няма да бъдат разрешени като се замитат проблемите под килимчето и се оспорват технически подробности в материали, чиято цел е да алармират за недостатъците.

Предоставяме цялата справка, за да може всеки да си направи сам изводите за ситуацията.


1.     Въпрос – С колко линейки разполагат спешните центрове и техните филиали в страната ?

Към момента системата за спешна медицинска помощ разполага с 780 линейки.

 

Основната част от линейките, които ЦСМП и ФСМП ползват в момента, са закупени през:

 

·         2007 г. – 141 броя;

·         2008 г. – 111 броя;

·         2009 г. – 180 броя;

·         2015 г. - 56 броя.

·         2019 г. – 3 броя /по линия на програмата за трансгранично сътрудничество/

·         В периода 01.12.2018 г. - 31.01.2020 г. – 142 броя.

 

         Общо: 633

 

Като дейност по големия инвестиционен проект за модернизация на системата на спешната помощ BG16RFOP001-4.001-0001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 987 815.62 лв. и с краен срок за изпълнение 23.10.2021 г., е заложено закупуването на 400 нови линейки, оборудвани с необходимото медицинско оборудване.

 

В периода 01.12.2018 г. - 31.01.2020 г. в изпълнение на проекта в центровете на СМП и филиалите към тях са доставени общо 142 бр. линейки, по сключените договори с избраните изпълнители – Автомотор Корпорация АД и София Франс Ауто. Линейките са три вида, съобразно нивото им на оборудване и проходимост, както следва:

-         71 бр. линейки тип В;

-         31 бр. линейки тип С;

-         40 бр. линейки тип В, със задвижване 4х4.

 

Доставките се извършват по график, като всички линейки тип В със задвижване 4х4 ще бъде доставен до края на месец юли тази година. С доставката на общо предвидените в изпълнение на проекта 400 бр. линейки ще бъдат осигурени нови медицински превозни средства за всички действащи в страната екипи в структурите на ЦСМП и филиалите и изнесените екипи към тях.

 

До сега линейките, закупени преди 2007 г., се използваха като резервни. Тези автомобили, след предоставянето на новите линейки, закупени по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, ще бъдат спрени от движение поетапно.

2.     Въпрос – Колко е средната им възраст и средно навъртени километри ?

вж. Отговора на въпрос 1. Изминатите/ „навъртени“ км. за линейките, закупени през 2007 г., 2008 г., и 2009 г. са 250 000 - 300 000 км. Новите  линейки, доставени по  проекта, са с изминати километри до 10 000 км.

3.     Въпрос – Колко линейки са подменени през последните години ? вж. Отговора на въпрос 1.

4.     Въпрос - Къде предстои да бъдат сменени с нови – колко на брой и в какъв срок?

С доставката на общо предвидените в изпълнение на проекта 400 бр. линейки ще бъдат осигурени нови медицински превозни средства за всички действащи в страната екипи в структурите на ЦСМП и филиалите и изнесените екипи към тях. Повече информация - вж. Отговора на въпрос 1.

        По въпроси 5 и 6: Центровете за спешна медицинска помощ са второстепенни разпоредители с бюджет и отстраняват възникналите аварии на автомобилите в рамките на бюджетите си.

Допълнително:

Кадровото обезпечаване, развитието и модернизирането на системата на спешна медицинска помощ са сред основните приоритети в политиката на Министерството на здравеопазването. От една страна, с реализацията на големия инвестиционен проект по Оперативна програма „Региони в растеж“, се работи за подобряване на материалната база (чрез строителни интервенции в 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ: 27 ЦСМП и 176 филиала тях и в 34 спешни отделения на ЛЗ. Като за 84 обекта се предвижда да бъде извършено ново строителството.), осигуряване на специализирано медицинско оборудване и обзавеждане за всички обекти от системата на спешна медицинска помощ, както  и подмяна на автопарка от медицински превозни средства/линейки. От друга страна, с изпълнението на проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. се работи в посока повишаване квалификацията на служителите от системата на спешна медицинска помощ.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.