МЗ ще инвестира в лаборатория за анализ на „дизайнерска дрога“

МЗ ще инвестира в лаборатория за анализ на „дизайнерска дрога“

Министерството на здравеопазването планира да инвестира в лаборатория и обучени специалисти за идентифицирането на новите т.нар. дизайнерски наркотици и производните им. Това предвижда новата стратегия за борба с наркотиците за периода 2019 - 2023 г., публикувана за обществено обсъждане от здравното министерство.

Аргументът на здравните власти е, че пазарът на този вид наркотици предлага „нарастващо многообразие“, а в същото време страната ни няма нужните технологични средства и експерти, за да ги открива. За преодоляването на този проблем се предвижда в следващите 5 години да бъдат отделени 220 хил. лв., с които да се повиши технологичният капацитет на токсикохимичните лаборатории към Военномедицинска академия, да се осигури аналитична техника, реактиви и да се обучат специалисти. Общият бюджет на новата стратегия за борба с наркотиците е 26,3 млн. лв., като най-голямата част от тях (18,2 млн. лв.) е предвидена за поддръжката на сегашните технически средства за митнически контрол, които засичат вноса и износа на наркотици. Друго сериозно перо, което и в момента е немалък разход за бюджета, е за финансиране на програми за нуждаещите се от психо-социална рехабилитация и на програми за лечение на комбинирана зависимост (наркотици и алкохол) от типа „Терапевтична общност“. През психо-социална рехабилитация за първата година се предвижда да минат 50 пациенти, после броят да нарасне до 100, а в петата година да преминат 150 души. Цената на пациент на година ще е 3150 лв., а общият бюджет е 1,2 млн. лв. По-сериозен разход е терапията на комбинираните зависимости, където ще са необходими по 10 054 лв. на пациент за година, а общото перо е 4 021 600 лв. В документа се посочва, че от около 30 000 души, които имат нужда от лечение и психо-социална рехабилитация заради употреба на наркотици, през лечебната система годишно минават около 7000.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.