МЗ с нова програма: Общинско жилище и бонуси за  медици в регионите с недостиг (ОБЗОР)

МЗ с нова програма: Общинско жилище и бонуси за медици в регионите с недостиг (ОБЗОР)

Общинско жилище и допълнителни възнаграждения за медици в регионите с недостиг. Тази нова голяма програма разработват от здравното ведомство стана ясно по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Пазарджик, където заедно със здравния министър Костадин Ангелов и на екологията – Емил Димитров посетиха депо за отпадъци и старата сграда на училищния институт. Гид в обиколката им бе кметът на града Тодор Попов.

Ангелов поясни, че програмата, която сега разработват, касае осигуряване на лекари и сестри, там където липсват. Затова работят със сдружението на общините и в момента събират наличието на общински жилища, където да бъдат предоставени на медиците. Директорите на болници по места пък ще имат ангажимент да ги назначат, а от властта ще субсидират общините с допълнителни средства. Общините дават допълнително стимул към заплатата им, а държавата на свой ред също. Така по думите на Ангелов ще се получат тройни заплати. Малко по-късно Борисов написа във Фейсбук, че така ще постигнат тристълбово финансиране на медицинските екипи за работа в непривлекателни региони.

"Така


гарантираме здравеопазването във всяка точка


на страната и бъдещето на всяко едно лечебно заведение", каза Ангелов.

Премиерът отбеляза, че кабинетът отпуска финансиране не само на големите болници, а и за малките в страната. Така от МС отделили и 1 млн. лева за ангиограф за Пазарджишката болница за пациенти с нуждата от спешни кардиологични интервенции. До края на седмицата парите ще са по сметките на лечебното заведение.

Кметът на Пазарджик им показа старата сграда на учителски институт, който държавата вече върнала на общината. Сега идеята е от следващата година в общежитието да се извършва изнесено обучение на сестри и лаборанти от лектори от Пловдивския медицински университет. Сметката за ремонта щяло да е около 1 млн. лева, а премиерът даде да се разбере, че ще осигурят парите за реновирането. Борисов дори изиска бързо реализиране на проекта предвид нуждата от кадри в условията на COVID-19.

Ангелов на свой ред поясни, че когато сградата се ремонтира, там може да се настанят 100 сестри. Общежитието можело да се раздели на две - едната за завършили сестри, които работят в болницата и и там им се осигурявам място за живеене, а втората възможност – за сестрите последен курс във ВУЗ-те, които да карат стаж там. Иначе по-рано при инспекцията на депото в Пазарджик Борисов коментира, че докато другите бърборят, те само в рамките на няколко години изграждат - депа, пречиствателни станции.

„Тези,

които много обичат да бърборят, да се върнат назад

и да видят какво те са направили за 50 години и да са сравнят какво ние само за няколко години", заръча премиерът, явно визирайки опозицията.

Проектът за депото е за над 19 млн.лв, ще обслужва 7 общини, а благодарение на новата инсталация количеството депонирани отпадъци ще се намали със 70 000 тона годишно.

Кметът Попов поясни, че до края на годината ще бъде обявена поръчката на Западания околовръстен път, на града, до средата на февруари ще има избран изпълнител, а на 1 март започва строежа, който за 2-3 години ще бъде завършен поетапно. Целта е да бъде изкаран от града целия трафик, който идвал от Велинград и Пещера. Инвестицията е над 80 млн. лева. Наред с това щели ремонтирали още две пътни отсечки в общината, които водят до Батак и Велинград. Той благодари на Борисов за новата спортна залата и за ремонта на старата. Първата вече се изграждала, а втората- чакали финансиране. Така до края на 2021 щели да имат две зали.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.