Ето колко време е заразен болният от COVID-19

Ето колко време е заразен болният от COVID-19

На редица важни въпроси свързани с коронавируса, отговарят от министерството на здравеопазването на фейсбук страницата си.

От ведомството съобщават, че най-честите симптоми са температура над 38°С, кашлица, главоболие, болки в крайниците, умора и дращене в гърлото. Понякога се наблюдава и временна загуба на обоняние и вкус. Някои хора могат да развият пневмония със задух и дори недостиг на въздух. В тези случаи задължително трябва да потърсите медицинска помощ.

Инфекцията с COVID-19 може да протече и безсимптомно. В резултат на това хора, които се чувстват здрави заразяват други несъзнателно. По тази причина е важно да спазваме общите противоепидемични мерки за физическа дистанция, хигиена, носене на предпазна маска и често проветряване на помещенията.

От здравно министерство съветват хората, които са имали контакт с лице, при което чрез лабораторно изследване е доказана коронавирусната инфекция, желателно е също да се тествате. "До излизане на резултата, останете вкъщи и намалете личните си контакти. За да предпазите Вашите близки от евентуално заразяване, спазвайте хигиенните правила (напр. кашлянето и кихането да става в сгъвката на ръката), носете маска", пишат от министерството.

От там обясняват още, че обикновеното дращене в гърлото или кашлицата не са непременно признак за инфекция с коронавирус. Въпреки това, дори и при леки симптоми, желателно е да се изследват за COVID-19 и да се свържат с  общопрактикуващия си лекар, който да ги насочи за изследване или посетете най-близката COVID-зона.

Симптомите могат да се появят в рамките на 14 дни след като сте били в контакт с човек, болен от COVID-19. Протичането на заболяването с COVID-19 обаче е строго индивидуално - може да продължи повече от 14 дни, особено при тежките случаи. Проучванията показват, че при леките случаи средната продължителност на заболяването е две седмици, а при тежките фазата на заболяването може да продължи два пъти по-дълго. След остро заболяване някои пациенти развиват симптоми като хронична умора и отпадналост, включително задух, неврологични и други нарушения. Става дума за т.нар "дълъг COVID".

От ведомството отговарят и на друг много важен въпрос - Колко дълго човек е заразен за другите?
"Възможно е да заразите други хора дори самите Вие да нямате симптоми, но вече да сте заразени. Вие да нямате симптоми, но вече да сте заразени. Продължителността на периода от заразяването до появата на собствена заразителност (инфекциозност) е различна при различните хора. Това означава, че е възможно да се заразят други хора само един ден след собственото заразяване или дори в същия ден. Важно е да знаем, че и след появата на симптомите човек остава заразен в продължение на дни", пишат още от министерството. От там допълват, че най-сигурният начин да се предпази човек от тежко протичане на коронавирусната инфекция е ваксинацията. Изтъква се, че в света вече са поставени близо 7 милиарда дози, като само в Европа са над 830 милиона.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.