МЗ каза дали ни очаква тежък грипен сезон

МЗ каза дали ни очаква тежък грипен сезон

Настоящият грипен сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, особено за старите хора и лицата с ослабен имунитет. Това предупреждават от министерството на здравеопазването на база мнения на епидемиолози.

От ведомството обясняват, че през изминалия сезон 2020/2021 г. циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше необичайно слаба, а в България за първа година не бяха доказани грипни вируси. Това се обяснява с прилаганите противоепидемични мерки, които оказват ефект не само върху пандемичния коронавирус, но и върху грипните вируси. Ако и през този сезон се спазват стриктно противоепидемичните мерки, е възможно да няма тежка грипна епидемия, каквито се наблюдаваха в сезоните преди пандемията, успокоято то министерството. От там добавят, че В България циркулацията на грипни вируси обикновено започва през декември, като епидемията от грип се разгръща през януари-февруари.

Предполага се, че през сезон 2021/2022 г. ще циркулират грипни вируси, които са подобни на вирусите, влизащи в състава на противогрипните ваксини, препоръчани от СЗО за страните от Северното полукълбо, а именно Виктория, Камбоджа, Вашингтон и Пукет, като към момента все още не  не може да се прогнозира кой от тези вируси ще доминира.

От здравно министерство допълват, че ефективността на противогрипните ваксини не е 100%, но те осигуряват защита срещу тежки форми на грип и усложнения, особено при високорисковите лица.

"Според научни публикации противогрипните ваксини:

∙      Намаляват с 50-60% амбулаторните прегледи, дължащи се на грип, в общата популация.

∙      Намаляват с 57% хоспитализациите, дължащи се на грип, при лица над 50 г.

∙      Намаляват със 74% приема на деца в интензивни отделения.

∙      Намаляват с 52% и 79% хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и с диабет, съответно", пишат от министерството. От там уточняват и че ефективността на противогрипните ваксини зависи от възрастта и имунния статус на ваксинираното лице, но най-вече от антигенната близост между ваксиналните и епидемичните грипни вируси. Най-висока е ефективността на ваксините спрямо грипни вируси тип В, тъй като те са най-генетично стабилни, а най-ниска е спрямо грипни вируси А (H3N2), които са най-изменчиви. Така че от значение за ефективността на ваксините е кой грипен вирус преобладава през даден епидемичен сезон.

Здравните власти препоръчват  прилаганео на грипна ваксина  поне 14-21 дни преди началото на циркулацията на грипни вируси в страната, за да има време да се формира имунитет. Засега не е засечена циркулация на грипни вируси, така че може да се поставя противогрипна ваксина. Счита се, че дори по време, когато в страната циркулират грипни вируси, може да се прилага ваксина, при положение че лицето е здраво и няма остро заболяване.

ОТ ведомството допълват, че противогрипни ваксини се препоръчват на лица, които са с повишен риск от тежко протичане на грип и развитие на усложнения. Според СЗО ежегодна ваксинация против грип се препоръчва за бременни жени,  възрастни на и над 65 години, деца от 6 месеца до 5 години, особено ако са с хронични заболявания (диабет, хронични   сърдечни и белодробни заболявания, вродена или придобита имуносупресия, ХИВ/СПИН и др.). От министерството обясняват и кои са групите, които са с повишен риск от заразяване или предаване на инфекцията - Това са  медицински персонал, лицата, навършили 65 год. и деца над 6-месечна възраст, страдащи от  заболяванията - хронични белодробни заболявания, вкл. астма; хронични заболявания на сърдечно-съдовата система;  метаболитни заболявания, особено диабет; хронична бъбречна недостатъчност и болни на хемодиализа; вродена и придобита имуносупресия, включително медикаментозна; носители на НIV и болни с клинично проявена НIV инфекция; хемоглобинопатии;   органна трансплантация. Рискови са хората, живеещи в домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др. Лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им  са транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др. Всички, които са в контакт с лица с повишен риск от усложнения (членове на семейството, вкл. деца; персонал на лечебни, здравни и социални заведения).

От министерството на здравеопазването обясняват още, че по време на пандемията от COVID-19 препоръките за противогрипна ваксинация са с особено значение поради вероятността от заразяване със SARS CoV-2 и грипен вирус, което би довело до утежняване състоянието на пациента. Това е особено важно за лицата с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и на грип (лица на възраст ≥ 65 год., лица с хронични заболявания и с ослабен имунитет). Приоритетни групи за противогрипна ваксинация трябва да бъдат също медицинските работници, както и обитателите и персонала на социални заведения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.