МЗ иска да се разшири кръга за използването имуноглобулините

МЗ иска да се разшири кръга за използването имуноглобулините

Министерството на здравеопазванетопредлага  промени в Закона за лекарствените продукти. С тях  ще се премахне забраната за заплащане с публични средства на имуноглобулини, които се прилагат извън кратката характеристика. До решението се стигна във връзка с множество постъпили жалби и сигнали от пациенти и пациентски организации, които посочват ползите от off-label(т.е. извън кратка характеристика)   употребата на лекарствени продукти при някои автоимунни заболявания.

След приключване на процедурата по междуведомствено съгласуване проектът ще бъде публикуван на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

Тъй като тези лекарствени продукти са с висока цена, достъпът на пациентите до тях е значително затруднен. По тази причина се предлага да бъде създадено изключение от забраната за лекарствени продукти, получени от човешка кръв или човешка плазма – имуноглобулини, заплащани извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и прилагани извън условията на разрешението за употреба за лечение на автоимунни заболявания. Също така с проекта се предвижда условията и редът за заплащането на такива лекарствени продукти да се определят с наредбата от Закона за здравето. Заболяванията, при които имуноглобулини се прилагат off-label, са множествената склероза и системният лупус еритематозус, при които няма успешно лечение с традиционно използваните лекарствени продукти.

Припомняме, че през 2020 г. бяха обнародвани редица промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които засягат определени обществени отношения в областта на лекарствената политика. Като новост в нашето законодателство беше регламентирана употребата на лекарствени продукти извън условията на разрешението за употреба (т. нар. off-label употреба). Предвидено беше лечението с тези продукти да се осъществява само по изключение, при липса на алтернатива за конкретен пациент и само в интерес на неговото здраве, под контрола на лекар, който носи цялата отговорност за лечението. Към момента обаче в закона е посочено, че лекарствен продукт, прилаган извън условието на разрешението за употреба (off-label), не се заплаща с публични средства.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.