Мъртва писателка жури на литературен конкурс

Писателят Христо Стоянов:

Мъртва писателка жури на литературен конкурс

Мъртва писателка участва като жури в литературен конкурс. Сензационната новина обяви в профила си във фейсбук писателят Христо Стоянов.

„Връчили наградата на Йордан Радичков. Но съставът на журито ме изуми: председател Георги Господинов и членове покойната проф. Вера Ганчева, проф. Инна Пелева, Горан Атанасов и Силвия Хачерян. Не мога да разбера как починалата Вера Ганчева е участвала в журито. Тя почина през юни тази година, но не е ли редно да се обясни, че връчването на наградата е закъсняло, че иде реч за невръчена награда, че решението на журито е подписано от покойната на смъртния и одър. Или искат да кажат, че Георги Господинов е толкова гениален, че си кореспондира с мъртвите. Или авторите в конкурса са толкова гениални че само мъртви могат да ги оценяват. Ама пък Георги Господинов е жив. Или вече е станал безсмъртен. Не може да не е. Или българската простащита край няма. Не искам да живея в такава литературна действителност”, не крие възмущението си Стоянов.

В първият конкурс за разказ на името на Йордан Радичков участваха 52 сборника с разкази, издадени през последните две години. А пръв носител на тази литературна награда е Деян Енев за сборника с разказа „Лала Боса”. Според условията на конкурса срокът за приемане на сборниците с творбите е бил до 31 юли 2020 г., а членът на журито проф. Вера Ганчева е открита от съседи мъртва в дома си на 10 юни 2020 г.

Написаното от Христо Стоянов предизвика различни коментари в социалната мрежа.

„Абсурдите с журита са безкрайни и разнообразни. Цял сборник с разкази може да се издаде”, „Журитата във всики области си приличат. Всичко е субективно и трябва да си нечие протеже.”, „Няма отношение, няма отговорност, само безхаберие. Всичката ни работа за съжаление е такава”, пишат потребителите в мрежата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.