Мърсим плажовете с фасове и пластмаса

Мърсим плажовете с фасове и пластмаса

Последно почистване, сортиране и преброяване на отпадъците по неохраняемите плажове на Бургас преди активния сезон се проведе в сряда, съобщиха от общината.

Акцията е част от проекта "Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море", финансиран по Съвместна Оперативна програма "Черноморски басейн" 2014-2020. Мониторингът проследява замърсяването в четирите сезона в неохраняеми плажни ивици и се извършва от обучени доброволци.

Резултатите показват най-голям дял на пластмасовите отпадъци и цигарените фасове. При есенния мониторинг бяха събрани над 1800 фаса само в един сектор от 100 метра по пясъчната ивица.

Проектът има за цел намаляване на замърсяването с отпадъци в Черно море, а конкретно мониторингът трябва да установи вида, количествата и сезонността на отпадъците, произведени от човешката дейност, за да посочи мерки и препоръки за намаляването им, като призове местните жители и туристите към по-голяма лична отговорност за опазване чистотата на крайбрежието, коментираха от общинската администрация.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.