Мъжете или жените – кой пол взима по-голяма пенсия

Мъжете или жените – кой пол взима по-голяма пенсия

Статистиката винаги идва на помощ, за да покаже дали има равенство между половете.

Пенсиите на жените изостават от тези на мъжете, показват данните на Евростат за 2019 г. у нас мъжете получават с 23% по-висока пенсия от жените.

Разликата намалява през годините, като през 2012 г. тя е била близо 35 на сто. През 2015 г. този процент спада до 29,3, а през 2016 и 2017 г. – съответно 27,2% и 27,5%.

Разликата в пенсиите у нас е под средната за Европейския съюз – 29 на сто в полза на мъжете. С течение на времето обаче разликата между полове намалява и сега е почти 5 процентни пункта (п.п.) по-ниска в сравнение с 2010 г., когато е била 34%.

Въпреки че във всички държави жените са ощетени в размера на пенсията, разликата варира в широки граници. Най-голяма е в Люксембург, където жените на възраст над 65 години получават 44% по-ниска пенсия от мъжете.

Следват Малта и Холандия – с  40%, Кипър - 39%, Австрия - 37% и Германия - 36%.

Почти незначително е разминаването във възнагражденията за старост на двата пола в Естония – едва 2 на сто, следвана от Дания - 7%, Унгария - 10% и Словакия - 11%.

В същото време България е на трето място в Европейския съюз по дял на пенсионерите в риск от бедност, показват още данните на Евростат. През 2019 г., откогато са последните актуални данни, 36% от пенсионерите в България са били застрашени от бедност.

Това означава, че техният разполагаем доход е по-малък от 60% от средния за страната, след като са взети предвид социалните трансфери. През последните години делът има расте, като най-малък е бил през 2014 г. – 23,1%.

Средното за ЕС равнище на застрашените от бедност пенсионери е 15%, показват данните на Евростат.

Държавата с най-голям дял застрашени от бедност пенсионери е Латвия – 51%, следвана от Естония – 53,8%. След нас са Литва, Хърватия и Кипър.
В топ 10 на страните с най-голям дял застрашени от бедност пенсионери има само две държави от Западна Европа – Германия и Ирландия със, съответно, 17,9% и 18,3%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.