0

С пециално за вас, нашите читатели, стартирахме поредица, посветена на мъдростта на Учителя и неговия завет, който е оставил за нас – българите. Днес ви представяме третата част от словото на Петър Дънов за любовта и преливането на душите. 

Специално за вас, нашите читатели, стартирахме поредица, посветена на мъдростта на Учителя и неговия завет, който е оставил за нас – българите. Днес ви представяме третата част от словото на Петър Дънов за любовта и преливането на душите. 

Петър Дънов за връзката между мира и любовта

Поредицата е плод на усилията на съставителя Божидар Миленков, който в продължение на десетилетия изучава и събира безценните послания на Петър Дънов. В следствие на този труд и благодарение на подкрепата на издателство „Асеневци“ Миленков е издал две поредици със словата на Учителя Беинса Дуно – една от 6 тома и една от 12 тома. Ето и самото слово:

Любов III част

Има една жива, разумна сила, която свързва, сплотява хората. Наричаме я Любов. Тя е закон на цялото органическо царство. Нейният път досега са го представяли за най-мъчен, непостижим. Обаче той е най-лесният, когато бъде разбран. По-лесен път от него няма.

Само при Любовта може да се свържете с Божиите мисли, чувства и постъпки и да ги приемете. Бог иска да Го познаваме, за да участваме в Любовта Му. Писанието казва: „Всичко ще се превърне в добро за онези, които любят Бога.” Само Любовта превръща всичко в добро.

Когато ти обичаш получаваш половината от живота. А когато и обичаш, и те обичат, тогава имаш пълнотата на живота. Когато се отвори изворът на Любовта, става преливане между душите. В това преливане е Любовта. Това преливане идва от Духа. Любовта е правилна обмяна между душите. Няма по-красиво нещо от срещата на двама души, които се обичат.

Когато един човек те обича, в него периодически идва едно същество, което те обича. Това същество после си отива по работа и след това пак идва. То може да дойде след три, четири, пет и повече години. Не допускайте мисълта, че няма да дойде.

През твоя земен живот в една определена година, определен месец, ден, час и минута ще те посети Любовта и ще ти говори. Ако си буден в този момент, ако го използваш, целият твой живот ще се преобрази - ти възкръсваш, влизаш в живота, в безсмъртието, Великата Реалност те е докоснала. Ако пропуснеш този момент, целият ти живот е изгубен.

Можеш да се оплакваш за изгубената любов, но това не е любов. Любов, която престава, не е любов. Любовта е вечен процес. Тя не е еднократен, а многократен, непреривен процес. Любовта никога не се прекъсва. Каквото и да стане, връзката, направена с Любов, не се скъсва. Единствената връзка, която не се скъсва, е тази на Любовта. А ако една връзка е всъщност връзка на Любовта, тя ще се открие и изяви.

Твоята възлюблена най-първо ще се прояви като камък. Значи ще се удариш. След това като вода. Значи ще бъде по-мека. След което ще се прояви като въздух и най-накрая като светлина. Значи Любовта отначало ще се прояви като камък - ще има страдания, сблъсъци. И най-накрая ще се появи като светлина, т.е. в своя Божествен вид.

Винаги страданията са първите стъпки на Любовта. По-добре е да страдаш при Любовта, отколкото никак да не страдаш. Някой се изкачва на висока скала и иска да се хвърли долу, понеже се е влюбил в една мома. Ако се влюбите в един търговец, който има десет милиона, вие сте се влюбили заради парите.

В Любовта има степени. Противоречията произтичат от това, че вие събуждате само външната страна на Любовта. Човек органически трябва да стане проводник на Любовта. Да се приспособи към нея.

Онзи, който ви изгаря, това не е вашия възлюбен. Това са неговите слуги, пажове, значи човешкото в него. Вие се влюбвате във външните форми и разрушавате Любовта. Хората познават човешката любов. А аз говоря за Божествената Любов, която едва сега започват да разбират.

По-велико учение от Любовта няма - който я разбира. Не земната любов. Любовта, за която хората говорят, е само павиран път, по който Божествената Любов, Божественият живот ще мине и ще дойде.

Хората до сега все са опитвали тази любов, зад която има страдание, но онази Любов, зад която няма страдание, тепърва трябва да се опита. Вие сте имали обикновената любов, но тази истинската Любов, която освобождава човека, не сте я опитали!

Често ми казват: Любовта изгори сърцето ми, счупи ми се сърцето. Не, Любовта не е направила това.

Това, което гори и изгаря, не е Любов.

Това, което гори и не изгаря, е Любов!

Това, което живее и не умира, е Любов. А това, което живее и умира, то е временно. Любовта е плод на Духа. Тя трябва да се проучва във всичкото нейно необозримо проявление и разнообразие. Не мислете, че тя има само един плод. Тя има много, много плодове - хиляди видове. Те всички трябва да се опитат.

Човешката любов е хубава, ангелската е по-хубава, а Божествената Любов е най-хубава. Това са степени. Човешката любов е суров, необработен материал, а Божествената Любов е изработен материал. Корените на Божествената Любов са в човешката. Клоните - това е ангелската любов. А Божествената Любов са плодовете на дървото. Тя осмисля живота на всички хора. Тя създава истински връзки между хората, т.е. трайни, вечни връзки. Тя внася радост, свобода и простор в човешката душа. За да достигне до нея, човек трябва да премине през първите две фази на Любовта като първи стъпала на живота.

За да успявате в живота си, Любовта ви трябва да бъде съвършена.

Аз съм за онази Любов, която никога не се губи.

Аз съм за онази Любов, която постоянно расте.

Аз съм за онази Любов, която се справя с всички противоречия.

Обичай това, което никой не може да ти вземе. Като обичаш Слънцето, никой не може да ти го вземе. Хората трябва да излязат от тази любов, която сега имат, понеже тя е произвела всички страдания, които съществуват. Например сега, най-добрият път е пътят на Любовта. При него няма да имаш мъчнотии, но ако се отклониш от този път, ще затънеш в кал. И тогава ще трябва да те изкарват. Хората на Любовта, когато кръшнат, навлизат в човешката любов, а там има блата и като влезе човек, мъчно може да излезе.

В Любовта има граници, които не трябва да се прекрачват. Свещената стаичка на другите не трябва да се прекрачва. Като се приближиш до тази граница, ще се спреш. Когато се прекрачи тя, идват нещастията.

Божията Любов е мярка за всички! В нея е образецът как човек трябва да постъпва! Не е достатъчно само да говорим за Любовта, но трябва да имаме нови образци и да видим дали можем да живеем по тях.

Да обичаме, както Бог обича!

Да любим, както Бог люби!

Или: да предадем на другите Божията Любов така, както ни е предадена отгоре, както е дошла при нас. Това значи да обичаме. Обичай и без да те обичат. Независимо от това дали те обичат или не, ти обичай. Любовта ти трябва да идва от живота, който е вътре в теб, а не да се стимулира отвън.

Това се нарича Любов без външен стимул.

Това е Новата Любов, която идва на Земята.

Тогава ти си свободен. Тогава ти няма да имаш противоречия и разочарования. Иначе ще минеш през тях, но и чрез тях ще научиш един велик урок: че трябва да дойдеш до новата форма на Любовта - Любов без външен стимул. Това е нова мисъл. Вие не сте мислили върху това.

Към когото и да е отправена Любовта ви, тя трябва да бъде скрита от погледите на хората. Любовта е нежна фиданка, която бурите могат да осакатят.

Аз за Любовта си никога не съм говорил. То е най-свещеното нещо в света. Когато обичате някого, не му говорете за Любовта си. Който много говори за Любовта си, той ще бъде поставен на изпитание, което едва ли ще може да издържи.

Ако изкажете Любовта си, с това ще внесете известно ограничение. Възприемайте Любовта, без да я поставяте на лична основа, т.е. без да говорите за своята Любов. Трябва да обичаме всички, без те да знаят. Ако искате да знаете колко ви обича един човек, и това е хубаво, но вие си взимате вече кредита.

Най-хубавата Любов е тази, за която хората не знаят. Ти да знаеш и Бог да знае, а хората да не знаят. В Любовта има един Велик закон: ако ти си позволиш да споменеш на някоя жива душа, че я обичаш и с това я ограничиш, ти си изгубил вече всичката Любов. Бог напълно спазва този закон. Затова Бог е чист и свет. И само тогава Любовта е в състояние да повдигне човека.

Докато хората не знаят, че аз ги любя, това е Любов. Ще ви дам едно правило: за своята Любов не говорете никога нищо. Когато човек говори за Любовта си, той винаги се поставя на нестабилна основа. Бог е създал целия свят и с това изявява Любовта си. И при това Той стои на заден план и никой не го вижда!

Истинската Любов е като светлината, която те огрява, но ти не знаеш откъде идва тя. Като не знаеш, ти си зает само с Любовта, а пък когато знаеш, зает си вече с човека, чрез когото идва Любовта. Един ден ти все ще научиш, откъде идва светлината, но по-добре е по-късно да научиш това.

Над водите на езерото полъхна ветрец, раздвижи леко косите на Учителя, погали всички ни и отмина. Учителят ни погледна, усмихна се и каза:

Всичко в света е движение. Всички, които са около мен, ще станат някога разумни. Те са сега в движение. Правят грешки, смешни са, но са в движение, вървят напред.

Мъдростта на Учителя: За любовта

Мъдростта на Учителя: Рилското слово на Дънов