0

Н ов подвариант на Делта коронавируса е регистриран у нас. Това става ясно от справката за секвенирани варианти в Националния център по заразни и паразитни болести.

Нов подвариант на Делта коронавируса е регистриран у нас. Това става ясно от справката за секвенирани варианти в Националния център по заразни и паразитни болести.

Първоначално се появи информация, че у нас са регистрирани първите случаи на т.нар. Делта плюс вариант, който е по-заразен и това доведе до притеснение в обществото, коментираха експерти. Това обаче не е така, а става дума за подвид на индийския вариант, който според СЗО е причислен към вариантите с повишено значение за общественото здраве. Това обясни за „Монитор“ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб. По думите й въпросният подвариант няма по-различна симптоматика и клинична картина.

Засечен е за първи път в Англия.

Към момента по света са засечени 117 подварианта на Делта, като от тях 10 са секвенирани и у нас. Въпросният новорегистриран у нас се обозначава АУ.4.2 и буди основно интереса на научната общност с това, че се разпространява с 10% по-бързо в сравнение с класическия Делта вариант. Според доц. Гломб това няма да се отрази на разпространението на вируса у нас като цяло. „Ние имаме доста мощна и силна вълна, няма да го усетим просто“, коментира зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й у нас хората не трябва да се притесняват от това колко и какви варианти на коронавируса има, а от ежедневно загиналите и тежко болните от вируса. Според нея хората и обществото трябва да се притесняват от това, че заболеваемостта в страната е почти 1000 на 100 000 население за последните 14 дни, а в София е доста над 1000.

„И един човек да загине от заболяване, което може да се предотврати с ваксина, е грях. Не бива да го допускаме“, коментира доц. Гломб.

Най-много инфектирани с подварианта са установени в Бургас

- четирима, и в София - трима. Случаи на Делта плюс има и в Стара Загора, Варна, Благоевград и Кюстендил.

Междувременно у нас продължава силното разпространение на COVID-19. Вече и Кърджали светна в червено на COVID картата, сочи справка на „Монитор”. Това означава, че в областта е преминала 14-дневната заболеваемост от 250 на 100 000 души население. Кърджали беше единствената област в жълто, но от вчера цялата карта е червена. Като средната заболеваемост за страната на 14-дневна база е 922 на 100 000 население.

В тъмночервената зона попадат 25 от общо 28-те области в страната. В тях стойностите на заболеваемост са над 500 на 100 000 души население.

В близо 1/3 от областите в страната разпространението на заразата е в критични стойности – заболеваемостта е над 1000 на 100 000 души население. Това са Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил, София, Габрово и Варна.