МВР шефът ще сезира прокурор за обвинител №1 (ОБЗОР)

МВР шефът ще сезира прокурор за обвинител №1 (ОБЗОР)

* Янаки Стоилов призова да се сезира КС заради решението на ВСС

* Скандал между ГЕРБ и Рашков за мутренските времена разтресе пленарната зала

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще сезира „прокурор на определено ниво“ за изнасянето на данни от СРС-та от страна на обвинител №1 Иван Гешев. Това заяви от трибуната на Народното събрание самият Рашков, след като вчера той и служебният правосъден министър Янаки Стоилов бяха изслушани във връзка с искането до ВСС за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. То бе порязано от кадровиците на Темида в четвъртък, след като след заседание, продължило цял ден, те отсякоха, че правосъдният шеф няма правомощия да иска отстраняването на обвинител №1.

От парламентарната трибуна Рашков заяви, че материалите за сигнала с нарушенията на Иван Гешев са събирани повече от година и са му били предоставени от различни професионални организации. Той обвини ВСС, че „не са на нивото на конституцията и на закона“, които предвиждали кадровиците да са с високи професионални и личностни качества, след като отново заяви, че обвинител №1 неправомерно е разпространил факти, събрани със СРС, които по закон се използват само за нуждите на наказателното производство.

“Въпросът недосегаем ли е главният прокурор е право в десетката - заяви Рашков в отговор на въпрос от Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, след което уточни: - Досегаем е главният прокурор у нас юридически. И както видяхме вчера - недосегаем е нашият главен прокурор фактически

Защото ВСС очевидно съмнявам се, че се състои от членове, както повеляват конституцията и Законът за съдебната власт, от представители с високи професионални и нравствени качества.“

Страстите се нажежиха след въпрос на Тома Биков от ГЕРБ: Кой да бъде главен прокурор? “Номинирайте го от името на президента, от името на г-н Божков… С нищо не се справихте тогава (през 90-те г. - б.р.), г-н Рашков, най-мутренските години бяха тогава, с Георги Илиев не се справихте, с Васил Илиев не се справихте, с Илия Павлов не се справихте“, заяви Биков. „Бях избран за народен представител, седях тук и се държах много по-прилично. Що се касае за мутренските времена, съжалявам само за едно: че тогава не се справихме с вашия лидер. Но има време, от вас зависи, дайте ми тази възможност“, отговори му Рашков. Това предизвика нова реакция от ГЕРБ, като Биков му отговори, че не може да е морален стожер, а колегата му по група Маноил Манов възрази срещу начина на водене и това, че един министър раздава присъди от трибуната. По думите му Рашков потъпквал парламентаризма всяка минута, и то с помощта на председателя на парламента Ива Митева, която водеше заседанието в този момент. Тя пък упрекна на свой ред ГЕРБ, че нападали министъра от самото начало и той просто им отвърнал. "Той е министър и трябва да го уважавате като такъв", каза Митева и призова за търпимост. Последва нова реплика – този път от Томислав Дончев от ГЕРБ, който заяви, че на това заседание НС е ударило друго дъно. „Министърът на вътрешните работи от тази трибуна каза, че ще се справи с един партиен лидер. Единственият исторически аналог, който мога да намеря, е със случилото се през 1947 г.

От тази трибуна Георги Димитров каза на Никола Петков: „Вие отивате в затвора“, посочи той.

На въпрос на БСП възможни ли са арести на политици пък, служебният вътрешен министър намекна, че това може и да се случи. "По отношение на лица от бившото правителство текат активни следствени действия. Дали ще се стигне до задържане под стража, не мога да кажа. Но при разследване винаги е възможно. Когато става въпрос за милиарди, е близо до ума, че в един момент ще се пристъпи към мярка за неотклонение. Надявам се Националната следствена служба да си свърши работата. Става дума за 8,6 млрд. лева", каза той, без да влиза в подробности, но допълни, че парите били раздадени на близки до тогавашната власт фирми в нарушение на всички правила на ЗОП.

По време на изслушването на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов пък той заяви: "В професионален и юридически план смятам, че моето предложение изпълни своята роля. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което аз не приемам и ме озадачава, е, че дискусията завърши с това, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа", каза Стоилов. Той допълни, че с членовете на ВСС има концептуални различия за това какво е разделение на властите. Според Стоилов с действията си в четвъртък мнозинството от членовете на ВСС са опитали да поставят щит върху главния прокурор: "Те искат този щит да бъде поставен много по-напред, за да не може никой след мен да постави този въпрос." "България има нужда от ефективна и отчетна прокуратура", каза Стоилов, но напомни, че претенциите на депутатите и обществото към Гешев не бива да водят до отслабване на самата прокуратура.

В крайна сметка след пререкания, продължили с часове, стана ясно, че Народното събрание може да изслуша Иван Гешев с доклад по теми, набелязани от депутатите, и за това внасял ли е 6-месечни отчети за финансовите разходи на Бюрото за защита.

Обвинител №1: Твърденията му не съдържат юридически аргументи

Твърденията на Рашков не съдържат юридически аргументи, а се използват за политически цели. Основната е не отстраняването на главния прокурор, а делигитимирането на ВСС и овладяването на отделни части от независимата съдебна власт и уронването на престижа й. Този коментар направи след продължилия цял ден в четвъртък пленум на ВСС, на който кадровиците на Темида разглеждаха искането на правосъдния министър Янаки Стоилов да прекратят предсрочно мандата на Гешев. В крайна сметка членовете на Висшия съдебен съвет порязаха Стоилов и решиха, че правосъдният министър няма право да иска освобождаването на главния прокурор. След това решение на ВСС Рашков разкритикува в bTV остро действията на ВСС, а вчера – като право на отговор – в телевизията беше излъчен запис на коментар на Гешев. В него в отговор на обвиненията на вътрешния министър, че незаконно разпространява доказателства, придобити чрез СРС-та, той посочи: "Става въпрос за веществени доказателства, те са явни и се обсъждат в открито съдебно заседание. Досъдебната част не е публична, но има наредба в закона, която позволява на наблюдаващия прокурор да оповести част от материалите.“ Гешев окачестви като безумно твърдението, че главният прокурор разследва, повдига обвинения и ръководи магистратите. Това го знаели отлично и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, и правосъдният министър Янаки Стоилов. "Обидно е първото изречение от юридическото нищо Рашков, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор и нямат собствено убеждение", заяви обвинител №1.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.