МВР пази 327 мъже от шамари вкъщи (ТЕМАТА)

Спешният телефон 112 прегря от сигнали за побои и скандали

МВР пази 327 мъже от шамари вкъщи (ТЕМАТА)

3320 са жертвите на домашно насилие от началото на годината до края на октомври

327 мъже са станали жертви на домашно насилие от началото на годината до края на октомври. Вследствие на тормоза вкъщи са им издадени заповеди за защита или т. нар. ограничителни заповеди, които ги предпазват от посегателства. Това сочат данните на МВР за домашното насилие у нас, предоставени на „Монитор“.

Общо жертвите на домашно насилие за десетте месеца са 3320, от които 2323 са жени, а пострадалите деца са 670. Издадените заповеди за защита са близо 2800. За сравнение през същия период на миналата година случаите са били значително повече. Ограничителните заповеди тогава са били 3057, пострадали са били близо 350 мъже, 2567 жени и близо 900 деца. Броят на заповедите за защита не е равен на броя на пострадалите лица, уточниха от МВР. Често в практиката има случаи, в които с една заповед се защитават правата на повече от едно лице. Например има издадена заповед за защита на жена и шестте й деца, т.е. с една заповед се защитават седем пострадали.

Спешната телефонна линия 112 от началото на тази година до края на октомври е прегряла от постъпили обаждания са семейни скандали и насилие вкъщи. Те са били 22 800, показват още данните на МВР. За същия период на миналата година обажданията са наброявали 23 145, като в част от случаите няколко обаждания са засягали един и същи случай.

"Практиката в световен мащаб и при нас в България показва, че в 95% от случаите на оплаквания за домашно насилие, пострадалите са жени и деца. Има разбира се едни 5%, които са мъже", обясни пред „Монитор” адвокат Милена Кадиева, изпълнителен директор на Фондация „Джендър алтернативи“. „Обикновено

при нас се обаждат по-възрастни мъже,

чиито деца и внуци са пораснали. Те от своя страна най-често прилагат икономическо и физическо насилие в комбинация. Като полът на тези пораснали деца може да включва, както мъжки, така и женски“, допълни Кадиева. Тя уточни, че обикновено домашното насилие е комплексно явление. „То не се проявява само в една от възможните си проявни форми. В нашата практика масово срещана е комбинацията от физическо, психическо, емоционално, икономическо, както и ограничаване на личната свобода и права. Много са редки случаите, в които се проявява само едно от изброените.“, посочи още Кадиева.

Според МВР домашното насилие е илюстрирано чрез следните случаи: „Ако някога сте били удряни, наранявани физически или заплашвани с нараняване от партньора ви, когато той е бил ядосан, вие сте били жертва на домашно насилие. Дори заплахи, които не са свързани с физическо насилие, са знак за проблем. Ако партньорът ви чупи или хвърля предмети, когато е ядосан, той е агресивен към вас. Ако често ви обиждат или ви крещят, вие сте жертва на словесно насилие. Запитайте се дали се страхувате да се приберете вкъщи, защото може да бъдете наранени. Ако отговорът е „Да“, имате проблем“.

Средно за страната

на 100 хил. души се пада по едно престъпление

от такъв характер, сочи статистиката на МВР. На база общите регистрирани престъпления, тези за домашно насилие са само 1%. През септември тази година например са регистрирани 52 случая, а общият брой на престъпленията постъпили в системата на МВР са 5545. Така случаите на домашното насилие се явяват 0,9% от общия брой. Разкритите случаи са само 10. Според данните в месечния бюлетин на МВР

най-много регистрирани случаи на домашно насилие

е имало през май – 81 случая от общо 5555 престъпления или 1,5%.

От началото на тази година до септември, идентифицираните случаи на домашно насилие от дирекциите „Социално подпомагане“ пък са близо 500. От пострадалите 126 са жени, близо 370 са деца, трима са лица с увреждания и 10 са мъжете, отчетоха пред „Монитор” от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

В голяма част от случаите на домашно насилие жертвите търсят помощ сравнително късно. Опитват се сами да се справят и

обикновено се връщат при насилника

по различни причини – финансови, заради деца, невъзможност да се издържат самостоятелно, поради липса на трудови умения и др., обясниха от Агенцията.

Когато един тип престъпление се извърши при условията на домашно насилие, тогава санкциите са и по-високи, като те варират в зависимост от вида насилие - преследване, тормоз, обиди, заплахи, причиняване на телесни повреди, посочи адвокатът Милена Кадиева. По думите й по отношение на психическия тормоз най-често мъжете, които не са в по-късната възрастова категория, се оплаквали от ограничаването на контактите и връзките им с децата. Тогава, когато вече са се разделили със своите съпруги и партньорки. „Нашето общество продължава да е много патриархално, традиционно и стереотипно. При нас продължава да има едно голямо неразбиране какви са ролите на мъжете и жените. Едва ли не се очаква, че само жените са тези, които са компетентни и способни да бъдат майки, да възпитават и отглеждат децата. И се приема, че по-грубо казано мъжете са тези, които трябва да носят хляба, да изкарват парите на семейството. От тях не се очаква и те не могат да бъдат добри бащи, добри родители, да възпитават и да се грижат адекватно за децата си. За щастие това разбиране във времето се променя. В практиката си по воденето на дела и по Семейния кодекс ние виждаме, че има все повече мъже, които желаят да бъдат адекватни родители, по-скоро се срещат едни съпротиви от страна на майките“, коментира Кадиева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.