МВР: Няма престъпления в дома за хора с деменция в Горско Косово

МВР: Няма престъпления в дома за хора с деменция в Горско Косово

Няма данни за престъпления в дома за хора с деменция в сухиндолското село Горско Косово. Това сочат междинните данни от проверката на Областната дирекция на полицията във Велико Търново.

Проверка извършват и от Окръжната прокуратура. „На този етап няма образувани досъдебни производства за умишлени или непредпазливи действия от длъжностни лица за смъртта на 24 жени и мъже през миналата година в дома за хора с деменция в Горско Косово“, заяви окръжният прокурор на Велико Търново - Христо Христов.

Той поясни, че се изчакват докладите от проверките в дома на Регионалната здравна инспекция и на Инспектората на Агенцията за социално подпомагане. Прокурор Христов подчерта, че при най-малките съмнения за смъртта на някой от домуващите, може да се стигне до ексхумация.

Проверката започна на 3 януари тази година след сигнал на обмудсмана Диана Ковачева за лоши санитарно-битови условия и за високата смъртност в дома в Горско Косово. Продължава и проверката на Окръжната прокуратура във Велико Търново, започнала на 3 януари 2020г.

До момента са констатирани лоши санитарно-битови условия за живот, пренаселеност и липса на лично пространство. Относно работата на персонала обаче не са установени нарушения.

Междувременно стана ясно за още случаи на тормозени хора настанените в центъра за настаняване от семеен тип в Пловдив. Преди ден репортаж на Нова ТВ показа брутално отношение, заплахи и обиди в дома за болни от деменция. Анна Колева-Кадирова, дъщерята на мъж, починал в дома заяви вчера, че има информация, че баща и бил изкъпан и оставен нарочно мокър и гол на течение,за да се разболее. Сигналът за шокиращите случаи в пловдивския дом е бил получен в МТСП в средата на миналата седмица, съобщиха оттам след запитване от „Монитор”. Била е възложена моментална проверка от Агенцията за социално подпомагане, откъдето се очаква доклад по случая. Той ще бъде предоставен на Районната прокуратура в Пловдив, откъдето разпоредиха незабавна проверка по скандала в дома за възрастни хора с деменция , част от комплекса „Св. Георги” в Пловдив.Районният прокурор на Пловдив, възложи на МВР да извършат проверка на Домове за настаняване на възрастни и деца с увреждания. Проверката ще се извърши на територията на 13 общини - Пловдив, Първомай, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово. Указано е след приключването й да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от социални домове, като при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, прокуратурата ще вземе отношение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.