МВР: 7 лота от недовършената

Част от трасето на аутобана очертано през защитена територия

МВР: 7 лота от недовършената "Хемус" без разрешения за строеж (ОБНОВЕНА)

Хванати са десетки документи с невярно съдържание

За строежа на автомагистрала "Хемус" за 7 от лотовете (от 4-ти до 9-ти) няма издадени разрешителни за строеж. Това съобщи заместник-директорът на ГДНП Атанас Илков по време на брифинг днес.

В службата е постъпил сигнал за множество нарушения при строителството и изграждането на аутобана. В хода на извършената проверка са установени много нарушения, заяви той.


На първо място, това са раздадените авансово средства


на фирми изпълнители по два "ин хаус" договора между АПИ и “Автомагистрали”. За отсечка от 27 км от лотове 4-6 са преведени 77 млн. лв. Само за лот 5 са преведени 91 млн. лв., а за лот 6 (32 км) сумата е 101 млн. лв. Любопитното е, че в последните 3 лота няма започнати строителни дейности, но има преведени авансово средства в размер на 92 млн. лв.

„От всички собственици на земи, през които ще минава магистралата, само за 4 лот е започнало отчуждаване на земите. Само при тази отсечка е започнало някакво строителство, което дори не е напреднало. В 5 лот имаме около 2,5 км отнемане на земна маса”, каза още Илков и посочи, че са разпитани над 150 собственици на земи. Проверката на полицията продължава.

„През последния месец се извърши огромна работа от няколко структури в министерството по сигнала, подаден от МРРБ. Работим активно с помощта на НАП, както и с ДАНС. Бяха


открити множество нарушение от различно естество,


работата по тях ще продължи. ”, обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров.

НАП също участва в проверката. Шефът на приходното ведомство Румен Спецов посочи, че инспекторите са оказали съдействие в три основни направления – анализ на договорите, преглед на счетоводството, както и съпоставка на движението на парите от „Автомагистрали” към съответните фирми. Поради законови ограничения обаче Спецов не разкри подробности.

„Ролята на НАП е важна, защото целта ни е да проверим дали изтичането на този ресурс не е довело до изтичане на облага, както и дали са извършени данъчни нарушения. Накратко казано, проверяваме дали тези нарушения не са ощетили фиска и всеки българин”, добави шефът на НАП.

Ще се проверяват всички фирми, свързани със строежа на тези лотове.

„Нашите проучвания започнаха от Комисията „Манолова”. Регионалният министър завари една папка с въпроси и задачи поставени от тази Комисия. В хода на проучванията се натъкнахме на раздаване на пари през процедурен хаос, по закон, възприет през 2016 г. от НС. Някои хора са смятали, че могат да раздадат 1 млрд. лв. на фирми през този процедурен хаос. Смятаме, че през 2020 г. не е имало необходимост да се раздадат 1 млрд. лв. на фирми, при положение, че предишните управляващи са знаели, че нямат разрешение за строеж на отсечките от 4 до 9 на „Хемус”, припомни регионалният министър Виолета Комитова.

Тя обясни, че последните 3 лота са в най-тежко състояние. “Не само че няма разрешителни, очертано е трасе за скоростния път, направени за геоложки проучвания, които бяха завършени лятото, и от тях стана ясно, че трасето минава през защитена територия, през крехки участъци. Съответно към последната част от магистралата се върнахме към изходна позиция


- отново се чертае трасе, правят се проучвания”,

уточни Комитова.

Регионалният министър за пореден път отхвърли обвиненията, че е спрян строежът на магистралата. “Аз съм последният човек, който ще спре един строеж в България”, каза тя.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че проверките ще продължат и повече информация ще бъде изведена до 10 дни. Всъщност все още не се знае кой е строителят, тоест крайния извършител на договорите, на лотове 4-9, платени авансово. Причината е липсата на строителни книжа. По думите на Рашков има и десетки документи с невярно съдържание.

"Защо не се легитимират строителите на тази магистрала? Кой позволи да се строи магистрала без строителни книжа? За всеки един от тези документи ще положим усилия да потърсим отговорност", категоричен бе вътрешният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.