Крадците набелязват жилищата, които искат да оберат, по вратата, заяви пред „Монитор“ началникът на група в сектор за кражби към СДВР Радостин Ангелов.

Апашите, които решават да извършат престъпните си действия спонтанно и нямат предварителна информация за конкретен имот, към който да се насочат, избират апартаменти или къщи с лесни за отключване или разбиване врати. Те се насочват към такива, които са изработени от нездрави материали или с несигурни заключващи механизми. „Колкото и да е здрава вратата, ако заключващият механизъм е слаб, тя не представлява никаква пречка за крадеца“, допълни Ангелов. На пазара има много възможни опции за механизми с добра защита, но често те са доста скъпи. Въпреки това обаче, дори и с по-малко средства, хората могат да осуетят плановете на крадците или поне да ги забавят. Мерки като поставянето на резе

също могат да помогнат,

като забавят апашите

Експертът от СДВР посочи, че е задължително ключалките да са повече от една, за да бъде осигурена защитата на дома.

Когато обирът е планиран от месеци обаче, както често се случва на практика, крадците посещават обекта многократно, за да разберат как точно да проникнат в жилището. Те разучават заключващия механизъм и подготвят плана за действие – ако атакуват през деня, отключват вратата, за да не бъдат чути и хванати, а през нощта разбиват по-паянтовите врати. „Понякога, за да объркат разследващите и да ги забавят, крадците заключват след себе си“, споделя Ангелов. Самият обир продължава от 20 до 40 минути, като най-честа „плячка“ са бижутата, ценните предмети и парите.

По-рядко се наблюдава

кражба на лаптопи

а отнемането на телевизори е отживелица. Почти никога не се среща също вземането на мобилни телефони от жилището, тъй като те могат много бързо и лесно да бъдат проследени, а и нямат голяма парична стойност, след като се продадат като техника „втора употреба“ или се предадат на заложна къща.

За да разберат дали в даден имот има ценности,

бандитите проучват

предварително

чрез собствени канали от доносници. Те следят обитателите или постоянно наблюдават обекта, в който искат да извършат престъплението, и дебнат момент, когато жилището е оставено без надзор. Най-често атакуват през деня – от 10 до 14 ч., когато се предполага, че възрастните хора излизат на пазар, останалите са на работа, а децата са в училище. Сред най-предпочитаните места за извършване на престъпленията пък са по-богатите квартали на столицата като Драгалевци, Бояна и Симеоново и нови сгради,

където се настаняват млади

и заможни семейства

Подозрителното поведение на доносници и нападатели по време на набирането на информация обаче може лесно да бъде забелязано, ако гражданите са достатъчно бдителни, твърди Ангелов. Живеещите на първите етажи да обърнат по-голямо внимание на защитата на своите жилища, призоваха от столичната дирекция.

„Най-важното е точно това – да бъдат наблюдателни и внимателни“, допълни той. Когато е необходимо отсъствие от дома за дълъг период от време, полицаите съветват да се осигури близък, който поне един път на ден да влиза в жилището, да светва лампата, да отваря и затваря вратите. Противно на общото разбиране обаче качването на снимки в профила ни от коледната ваканция не може да е претекст за подобно престъпление, подчерта експертът.

„Повечето хора обаче вече са се научили да пазят ценните си вещи“, заяви той. Именно на това се дължи и тенденцията този вид обири да намаляват значително, а извършителите им се насочват към по-доходоносни дейности.

Домовите кражби намаляват

в последните 2 години

Статистиката показва, че през годините се наблюдава постепенен спад на този вид престъпна дейност. През януари 2017 г. те са 181, през същия период на 2018 г. – 167, а за първия месец на 2019 г. регистрираните домови кражби са 144. А разкриваемостта на тези престъпления е традиционно около 10%.

Намаляването на тези обири е факт не само в столицата, но и в цялата страна. От началото на годината до края на ноември броят им е 5000, с 1200 по-малко от същия период за 2018 г. Това съобщи на брифинг Росен Белишки от „Криминална полиция“. Спад отчитат и джебчийските кражби за 11-те месеца на 2019 г. - 915, а през миналата година са били 1366, но при тях се наблюдава изменение в атакуваните обекти – от моловете и големите магазини те вече се насочват повече към градския транспорт.

Във връзка с коледните и новогодишните празници цивилни и униформени полицейски служители ще следят за реда. На местата в страната, където се извършват най-често домови кражби, също ще има засилено полицейско присъствие. От полицията подчертават обаче, че не се очаква бум на тези престъпления както поради взетите мерки, така и поради тенденцията апашите да атакуват не по празници, а когато хората са в „работен режим“ .

Въпреки това те приканват гражданите да реагират и да сигнализират на 112 при забелязване на хора с подозрително поведение, които може да са потенциални крадци.

По темата: кражби празници
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

След наредена проверка на Борисов: Спряха две кариери над Белащица

Спират концесията на двете дружества, които разработват находища за инертни материали край Белащица. Новината идва няколко часа след като премиера Бойко Борисов нареди проверка на кариерите.

Иззеха 5 т храни с изтекъл срок на годност

Близо пет тона хранителни продукти без етикети или с изтекъл срок на годност са били задържани от полицията в Сливен след сигнал на граждани за съмнителни разтоварни дейности в пригодено за склад помещение в квартал „Даме Груев“.

60% нямат санитарно-охранителна зона

Почти всяко второ водовземане е без разрешително

60% нямат санитарно-охранителна зона

40% от водовземните съоръжения към ВиК дружествата работят без разрешително. Това обяви екоминистърът Емил Димитров след правителственото заседание в четвъртък. „Водовземните съоръжения на ВиК операторите за питейно-битовите води са 7400 броя. 40% от тях се използват без издадено разрешително и ние трябва да ги затворим. 60% пък нямат определени санитарно-охранителни зони“, каза Димитров.