МВР и социалните започват проверка на домовете за възрастни в Пловдив

МВР и социалните започват проверка на домовете за възрастни в Пловдив

Проверка в домовете за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания и заболявания на територията на 13 общини в Пловдивска област стартира по нареждане на районната прокуратура. Шефът на държавното обвинение в Града под тепетата Чавдар Грошев възложи на ОД на МВР и на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ да ревизират всички социални заведения от тази категория на територията на общините Пловдив, Първомай, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово.

Проверката има за цел да изясни спазват ли се нормативните изисквания при осъществяване на тази дейност, подавани ли са сигнали за нарушения и какви са били резултатите от извършваните проверки, както и състоянието на материалната база.

След приключването й ще предоставена обобщена справка за всеки един от социални домове, като при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, прокуратурата ще вземе отношение.

Поводът за проверката е доклад на наблюдаващия прокурор за упражняване на принуда спрямо болни в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в гр. Пловдив.

Срокът на проверката е едномесечен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.