МВФ с песимистични прогнози за Латинска Америка

МВФ с песимистични прогнози за Латинска Америка

Международният валутен фонд влоши прогнозите си за БВП, в сравнение на редица страни от Латинска Америка, сочи доклад на Алехандро Вернер шефа на отдела на световната финансова институция за Западното полукълбо.

В Аржентина икономиката постепенно се възстановява след рецесията отминалата година и за 2019 г. спадът се очаква да е 1,3%. За 2020 г. прогнозите са за ръст от 1,1%, благодарение на увеличаването на селскостопанската продукция и постепенното възстановяване на покупателната способност на аржентинците. През април прогнозите на МВФ бяха за спад от 1,2% за тази и ръст от 2,2 на сто - за догодина.

Доста по-голям е песимизмът относно най-голямата икономика в Латинска Америка – Бразилия. За 2019-та ръстът й ще бъде само 0,8%, вместо прогнозираните преди 3 месеца - 2,1%. За догодина се очаква не 2,5%, а с 0,1 на сто по-нисък. За да постигне тези резултати обаче, най-многолюдната южноамериканска държава ще трябва да извърши надеждна пенсионна реформа, да промени данъчната си политика и да продължи с приватизацията.

Икономиката на Мексико през 2019-та ще отчете ръст от 0,9%, смятат сега от МВФ, вместо прогнозираните през април 1,6%. За догодина увеличението ще е 1,9%.

Юлските сметки на Фонда като цяло за страните от Латинска Америка и Карибския басейн сочи ръст за 2019-та от само 0,6%. Априлската прогноза бе доста по-висока - 2,4%. За догодина в доклада се предвижда нарастване от 2,3%. Предвижданията са по-ниски, заради тежкото положение на Венесуела. За обхваната от тежка криза страна за 2019 г. сегашната прогноза е влошена до спад от 35%. Априлските преценки на МВФ сочеха понижение от 25 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.