МВФ провижда по-лоши глобални икономически резултати

МВФ провижда по-лоши глобални икономически резултати

Кристалина Георгиева предупреди за рискове от евентуална нова търговска война САЩ - Китай

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева сигнализира, че е възможно преразглеждане в низходяща посока на глобалните икономически прогнози на МВФ и предупреди, че възобновяване на търговската война между САЩ и Китай може допълнително да отслаби възстановяването от коронавирусната криза.

На проведено в петък онлайн издание на Конференцията за Състоянието на Съюза, организирана от Европейския университетски институт във Флоренция, Кристалина Георгиева посочи, че последните икономически данни от редица държави са под и без това песимистичните прогнози на МВФ за свиване на световната икономика с 3% през 2020 г., съобщава Ройтерс.

"Без незабавни медицински решения, за съжаление могат да се реализират по-неблагоприятни сценарий за някои икономики", посочи тя и допълни: "Неизвестността относно поведението на този вирус заоблачава хоризонта на прогнозите".

През април МВФ прогнозира спад на световната икономика с 3% през настоящата година, което би представлявало най-дълбоката глобална рецесия след Голямата депресия през 30-те години на минали век. Фондът очаква тази рецесия да бъде последвана от частично възстановяване през 2021 г., но в същото време предупреди, че икономическото развитие може да се окаже много по-лошо в зависимост от хода на пандемията от коронавирус.

"Ако приемем, че ще имаме лечение и ваксини най-късно до началото на 2021 г., тогава можем да очакваме икономическо възстановяване", отбеляза в петък шефът на МВФ, но подчерта, че тестването и проследяването на заразени с Covid-19 ще трябва да бъдат в много по-голям мащаб от полаганите в тази посока досегашни усилия.

Икономиката на САЩ - най-голямата в света - вече е особено силно засегната от повсеместното въвеждане на рестриктивни мерки и затваряне на бизнеса с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. В петък бяха представени официални данни, показващи ръст на нивото на безработица в САЩ през април до рекорден връх след края на Втората световна война от 14,7%, след като през миналия месец над 20 милиона американски загубиха работата си. От Белият дом пък прогнозираха, че безработицата през май може дори да достигне 20%.

Междувременно президентът Доналд Тръмп заплаши да накаже Китай за начина на справяне на азиатска държава с коронавирусната пандемия, като САЩ въведат нови тарифи за китайския внос и дори предположи, че може да прекрати "Фаза 1" от търговската сделка с Пекин, която беше постигната през януари.

Най-високопоставените търговски представители на САЩ и Китай обаче заявиха в петък, че ще продължат напред с прилагането на първоначалната търговска сделка, но някои наблюдатели смятат, че обещаните от Китай покупки на американски стоки са далеч по-слаби от темповете, необходими за постигане на договореното увеличение през настоящата година със 77 млрд. долара спрямо базовото ниво от 2017 г.

С оглед на това ново напрежение, г-жа Георгиева предупреди, че подновяването на протекционизма може да отслаби перспективите за глобалното възстановяване в настоящия критичен момент.

Запитана колко е загрижена, че нарастващото напрежение между САЩ и Китай може да застраши световната икономика, Кристалина Георгиева каза: "За нас е изключително важно да се противопоставим на това, което може да е естествена тенденция на отстъпление назад".

"Съживяването на световната търговия е от изключителна важност за осигуряване на глобалното икономическо възстановяване. В противен случай разходите нарастват, доходите намаляват и ние ще се окаже в по-несигурен свят", посочи тя.

Георгиева също така заяви, че МВФ вече е предоставил спешно финансиране на 50 от 103-те страни, които са поискали спешна помощ от фонда. Бедните държави са изложени на най-висок риск поради рязък спад на паричните преводи и понижаване на цените на суровините, дори ако смъртността от коронавируса е по-ниска, отколкото в някои по-богати икономики.

По-рано тази седмица главният икономист на МВФ Гита Гопинат посочи, че ситуацията се е влошила спрямо март, като фондът прогнозира, че нововъзникващите пазари и развиващите се държави ще се нуждаят от 2,5 трилиона долара външно финансиране за управление на здравето и икономическата криза, породена от вирусната пандемия.

"Тази криза вероятно ще продължи по-дълго. Поради това нуждище ще се повишат, дори над тази сума", посочи  Гопинат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.