МВФ прогнозира ръст на лошите кредити у нас

МВФ прогнозира ръст на лошите кредити у нас

Необслужваните заеми, които бяха на равнища, по-високи от средното за Европейския съюз (ЕС) още преди кризата, се очаква да нараснат още, когато мораториумът върху заемите започне да изтича, а икономическият спад се задълбочи. Това пише в свое изявление редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) след онлайн посещение у нас.

"Към момента банките поддържат стабилни баланси, а ръстът на кредитирането се запази, макар и с намаляващ темп", пишат от МВФ, като допълват, че надзорните органи трябва да се погрижат за готовността на банковата система да се справи с необслужваните кредити.

Според изявлението България е навлязва в икономическата криза „със значителни буфери за осъществяване на политики и доверие". Страната ни трябва да продължи да подкрепя фирми и граждани да запазят дейността си, тъй като това ще ограничи дългосрочните щети от пандемията. Подкрепата обаче трябва да е съобразена и с

адекватни здравни мерки

"В случай, че пандемията се влоши повече от очакваното, подкрепата с мерки следва своевременно да се засили, като се използват значителните фискални възможности, с които разполага България", препоръчват експертите. Според тях е редно след приключване на кризата да се представят планове за възстановяване, трансформация и растеж. "В този смисъл ще бъде много важно ефективното и ефикасно използване на трансферите от ЕС, които се очаква да бъдат значителни", завършват от МВФ. Същевременно присъединяването ни към Валутния механизъм II и Банковия съюз допринесоха за интеграцията на България с партньорите от ЕС.

МФВ обаче напомня, че „борбата за живота и прехраната на хората далеч не е приключила". Прогнозите са българската икономика да се свие с повече от 4%, колкото бе предвидено в най-скорошния доклад „Перспективите пред световната икономика", публикуван през октомври. Безработицата няма да има рязък ръст, а

бюджетният дефицит ще е по-малък от планирания

заради стабилното изпълнение на приходната част, като салдото по текущата сметка би следвало да остане на излишък. След приключването на пандемията ще има голямо търсене. За това ще спомогнат увеличението на пенсиите и заплатите в публичния сектор. В същото време, разходите за насърчаване на растежа трябва или да се запазят на същите нива, или да се увеличат.

Провежданите политики трябва да са гъвкави, като може да се обекчат условията за допустимост по мерките за подкрепа. С отслабването на пандемията схемата „60/40“ може постепенно да стане по-фокусирана към поддържане на жизнеспособни работни места. "Ще трябва да се въведат силни стимули, за да се насърчат фирмите със солидни, устойчиви на пандемия бизнес планове, да се възползват от подкрепа, като същевременно се възпре използването на средства от фирми, които са на път към фалит по структурни причини или такива, които могат да се справят сами", пишат от МВФ.

Изявлението завършва с това, че провежданите политики трябва да спомогнат за справяне със стари или нови структурни предизвикателства. Трябва да се постави по-голям акцент върху преодоляването на неравенството в доходите и бедността. В случай на повторно влошаване, от МВФ съветват България бързо да увеличи разходите за здравеопазване и подкрепа на граждани и фирми с временни и добре насочени мерки. „Страната разполага с фискалните възможности за това“, пишат експертите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.