МВФ прогнозира растеж на световната икономика през 2021 г. с близо 6%

МВФ прогнозира растеж на световната икономика през 2021 г. с близо 6%

Международният валутен фонд (МВФ) очаква глобалният икономически растеж през 2021 г. да бъде малко под прогнозираните през юли 6 на сто, заяви във вторник шефът на МВФ Кристалина Георгиева, позовавайки се на рисковете, свързани с дълга, инфлацията и различните икономически тенденции вследствие на коронавирусната пандемия, съобщава Ройтерс.

Това е първата публична изява на управляващия директор на фонда Кристалина Георгиева от началото на скандала с обвиненията срещу нея, че е работила в полза на Китай.

Георгиева каза, че световната икономика се възстановява, но пандемията продължава да ограничава това възстановяване, като основната пречка е породена от "Голямото ваксинационно разделение", при което се вижда, че има твърде много страни с твърде малък достъп до ваксини срещу COVID-19.

"Изправени сме пред глобално възстановяване, което остава "затруднено" от пандемията и нейното въздействие. Не можем да вървим напред - това е все едно да ходим с камъни в обувките", каза Георгиева.

"Инфлационният натиск, ключов рисков фактор, се очакваше да отшуми в повечето страни през 2022 г., но той ще продължи да влияе върху някои нововъзникващи и развиващи се икономики", каза още тя, предупреждавайки, че продължителното увеличаване на инфлационните очаквания може да доведе до бързо покачване на лихвените проценти и до по-затегнати финансови условия.

Докато централните банки като цяло биха могли засега да избегнат затягането на лихвените и паричните си политики, те трябва да бъдат готови да действат бързо, ако възстановяването се засили по-бързо от очакваното, или се реализират рискове от повишаване на инфлацията, каза още Георгиева.

Тя призова по-богатите държави да увеличат доставките на ваксини срещу коронавируса в развиващите се страни, да премахнат търговските ограничения и да запълнят празнина от 20 млрд. долара в безвъзмездното финансиране, необходимо за тестване, проследяване и лечение на коронавируса.

Георгиева каза, че страните също така трябва да ускорят усилията за справяне с изменението на климата и да гарантират технологичните промени, като всичко това също може да стимулира икономическия растеж. "Преминаването към възобновяема енергия, нови електрически мрежи, енергийна ефективност и нисковъглеродна мобилност може да повиши глобалния БВП с около 2% това десетилетие, създавайки 30 милиона нови работни места", посочи шефът на МВФ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.