МВФ прогнозира 4.4% ръст на българския БВП през 2021 г.

МВФ прогнозира 4.4% ръст на българския БВП през 2021 г.

Международният валутен фонд (МВФ) повиши оценката си за икономическия ръст на България през 2021 г. до 4,4%. Предишната прогноза на фонда бе за значително по-слаб ръст от 3,6%, става ясно от „пролетния доклад“ на институцията.

За следващата година организацията пък отново очаква  ръст от 4,4%, при предходна оценка за 4,3%, който би бил по-бърз от средния темп за еврозоната.

Пандемията също изигра ключова роля за икономическите резултати на страната. След растеж от 3,7% през 2019 г. МВФ изчислява, че реалният БВП се е свил с 4,6% през 2020 г. в резултат на блокирането в началото на кризата и втората вълна на пандемията, заедно с повторното въвеждане на нови ограничителни мерки. Това доведе до срив на търсенето, независимо от фискалната и друга подкрепа за домакинствата и фирмите. Равнището на безработица се е повишило, но наскоро се стабилизира, пише Инвестор.

От фонда очакват

фискалният дефицит да се увеличи до над 3% от БВП

през 2020 г.  в сравнение с 1% от БВП през 2019 г. - поради пакета за фискална подкрепа и срещу икономическото свиване. Излишъкът по текущата сметка се сви до 1,1% от БВП през първите три тримесечия на 2020 г., като значително намаление на излишъка при услугите компенсира напълно подобрението в търговския баланс. Кредитният растеж се забавя, а спадът в съотношението на необслужваните заеми към общите през последните години спря на фона на икономическото свиване. Банките обаче остават добре капитализирани и ликвидни.

МВФ очаква

частично възстановяване за 2021 г.,

водено от частното потребление. Силен тласък на растежа и постепенно намаляване на излишъка по текущата сметка се прогнозират през следващите няколко години, тъй като потреблението и частните инвестиции продължават да се възстановяват. 

Очаква се рязкото свиване през 2020 г. да бъде последвано от частично възстановяване през 2021 г. Така реалният БВП ще се възстанови с 3,6%, воден от частното потребление и подкрепян от експанзивна фискална политика. Очаква се

инфлацията да остане слаба през 2021 г.

след забавяне до 1,3% през 2020 г.

В средносрочен план се очаква растежът да се забави до своя потенциал. Прогнозира се силен тласък на растежа за следващите няколко години, след като потреблението и частните инвестиции се възстановят, компенсирайки постепенното оттегляне на фискалните стимули. Публичните инвестиции ще бъдат подкрепени от проекти, финансирани от ЕС, включително безвъзмездните средства по фондовете на ЕС от следващото поколение (NGEU). Въпреки това, отразявайки дългогодишните структурни ограничения, включително недостига на работна ръка, МВФ очаква растежът на реалния БВП да се забави до своя потенциал от 2,75 процента до края на прогнозния хоризонт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.