МВФ повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2021 г. до 5,5 на сто

МВФ повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2021 г. до 5,5 на сто

Близо 90 милиона души вероятно ще паднат под прага на крайната бедност

Международният валутен фонд (МВФ) днес повиши прогнозата си за глобален икономически растеж през 2021 г. и заяви, че предизвиканият от коронавирус спад през 2020 г. ще бъде с почти един процентен пункт по-малък от очакваното, съобщава Ройтерс.

Според фонда одобрението на редица ваксини и стартирането на ваксинации в някои страни през декември са подсилили надеждите за евентуален край на пандемията, която в момента е заразила близо 100 милиона души и отне живота на над 2,1 милиона в световен мащаб. МВФ обаче предупреди, че световната икономика продължава да се сблъсква с "изключителна несигурност" и новите вълни от инфекции и варианти на Covid-19 представляват рискове, като глобалната икономическа активност ще остане доста под прогнозите от преди пандемията, направени преди една година.

Близо 90 милиона души вероятно ще паднат под прага на крайната бедност през 2020-2021 г., като пандемията ще унищожи напредъка, постигнат в намаляването на бедността през последните две десетилетия.

Голям брой хора остават безработни и неработещи в много страни,

включително САЩ, отчита МВФ.

В последния си доклад "Световни икономически перспективи" МВФ прогнозира свиване на световната икономика през 2020 г. с 3,5%, но това представлява сериозно подобрение с 0,9 процентни пункта спрямо спада от 4,4%, предвиден от фонда през миналия октомври. Тази възходяща прогноза отразява по-силния от очакваното икономически импулс през втората половина на 2020 г.

Фондът също така прогнозира, че глобалната икономика ще нарасне през 2021 г. с 5,5%, което представлява подобрение с 0,3 процентни пункта спрямо прогнозата от октомври за растеж от 5,2 на сто, като МВФ се позовава на очакванията за увеличаване на Covid ваксинациите по-късно през годината и на политическа подкрепа в САЩ, Япония и няколко други големи икономики.

Според най-новите прогнози на МВФ

БВП на САЩ се очаква да нарасне с 5,1% през 2021 г.

- възходяща ревизия с цели 2 процентни пункта спрямо октомврийската оценка за повишение с 3,1% в резултат на запазване на икономическия импулс през втората половина на 2020 г. и ползата от договорената в края на декември нова държавна финансова подкрепа за близо 900 млр. долара.

Някои икономисти твърдят, че тази прогнозата вероятно ще се повиши още повече, ако Конгресът на САЩ приеме и пакета за облекчаване на негативните пандемични последици на стойност 1,9 трлн. долара, предложен от новия президент Джо Байдън.

За Еврозоната обаче се очаква растеж на БВП с 4,2%

през 2021 г. вместо с 5,2%, според октомврийската прогноза, като МВФ намали и прогнозата за растежа на британската икономика до 4,5% от 5,9 на сто. МВФ отбеляза, че икономическата активност в еврозоната се е забавила през последното тримесечие на 2020 г. заради новата Covid вълна и последвалите я локдауни и се очаква това да продължи и през първата част на 2021 г. Фондът не очаква икономиката на региона на единната валута да се върне на нивата от края на 2019 г. преди края на 2022 година.

Японската икономика пък ще има ръст през тази година с 3,1% вместо с 2,3%,

а тази на Канада ще нарасне по-слабо с 3,6% вместо с 5,2 на сто.

МВФ очаква китайската икономика да нарасне през 2021 г. с 8,1% и с 5,6% през 2022 г., в сравнение с прогнозите от октомври за растеж съответно с 8,2% и с 5,8%, докато икономиката на Индия ще се увеличава с цели 11,5% през 2021 г., което е с 2,7 процентни пункта повече от прогнозата от октомври.

Базираната във Вашингтон организация прогнозира свиване на международната търговия с 9,6% през 2020 г., което обаче да бъде последвано от отскок с 8,1% през тази и с 6,3% през 2022 г. Фондът също така заяви, че държавите трябва да продължат да подкрепят своите икономики, докато бизнес активността не се нормализира, за да се ограничат щетите от дълбоката рецесия през изминалата година.

Страните с ниски доходи ще се нуждаят от постоянна подкрепа чрез безвъзмездни средства, нисколихвени заеми и облекчаване на дълга, а някои страни може да се нуждаят от преструктуриране на дълга, смятат още от МВФ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.