МВФ ни хвали за бюджета, иска бърза писта за европарите у нас

МВФ ни хвали за бюджета, иска бърза писта за европарите у нас

Изпълнителният борд на директорите в Международния валутен фонд (МВФ) похвали властта за предприетата фискална политика и за държавния бюджет за тази година. Според директорите на фонда парите на държавата за 2021 г. осигуряват подкрепа за икономиката и укрепват социалните помощи. 

В същото време обаче е необходимо да се направят подобрения в дизайна и обхвата на антикризисните мерки, както и да се намери начин институциите по-бързо да усвояват евротрансферите с цел по-зелена и дигитализирана икономика. Това стана ясно от съобщение на МВФ, публикувано в сайта на международната организация.

"Българската икономика бе силно засегната от пандемията, но се очаква постепенно възстановяване след силно свиване", пишат експертите от МВФ. Затова и те съветват действащите политики да останат гъвкави и да се нагаждат около променящите се обстоятелства. От ведомството на Кристалина Георгиева подчертават и важността на структурни реформи в средносрочен период, с които да се постигне силен ръст. Това означава, че при необходимост, България трябва да увеличи и размерът на фискалната помощ за граждани и бизнес.

В същото време, политиките във финансовия сектор помагат на банките да поддържат добър баланс и да отчитат ръст в кредитирането. Според директорите на МФВ тези мерки трябва да продължат, но и трябва да се положат усилия за решаване проблема с необслужваните кредити. МВФ похвали страната ни за приемането и й във Валутно-курсовия механизъм (ERM II) на Еврозоната, както и в Банковия съюз. Друга част от препоръките са да се подсилят политиките за активен пазар на труда и образователната система, за да се учеличи наличният човешки капитал. Подобрения в защитата на социалната система и достъпа до образование също биха спомогнали за намаляване бедността и липсата на равенство. Директорите препоръчаха да се положат усилия за борба с корупцията, за подобряване бизнес климата и за укрепване управлението на страната.

Прогнозите са БВП на страната да се свие с 4,6 на сто през 2020 г., но да нарастне с 3,6% през тази година. Безработицата ще падне от 5,2% на 4,8% през 2021 г.. Вносът и износът пък ще нарастнат с над 9 на сто след двуцифрен спад през 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.