„Музикаутор“ инвестира 269 069 лв. в БГ творчество

„Музикаутор“ инвестира 269 069 лв. в БГ творчество

Сесията за кандидастване стартира от 1 май

Сдружението за колективно управление на права „Музикаутор“ ще отдели малко над 269 хиляди лева в културния си фонд в подкрепа на създаването на ново българско творчество.

Това стана ясно след решение на управителния съвет на организацията. Сумата е най-високата заделена такава от „Музикаутор“ за реализирането на музикални проекти родно производство. Миналата година организацията инвестира 154 хиляди лева, през 2017 г. средствата достигат до 240 хиляди лв.

За първи път сдружението разпределя пари от културния си фонд през 2012 г., като за периода до 2018 г. е


спомогнало за създаването на 269 авторски парчета


на обща стойност от 895 000 лв. „Тъй като държавата няма такива практики „Музикаутор“ се явява единствената институция в България, която изземва държавните функции, в посока на развитие на българската музика“, посочват от сдружението.

Сесията за кандидатстване ще стартира от следващата сряда (1 май). След като миналата година за първи път организацията задели средства за млади артисти/дебютанти (до 30-годишна възраст – б.а.), най-вероятно практиката ще се повтори и този път. Това е единствената категория, в която кандидатстващият не е задължително да членува в сдружението. Сред важните предупреждения преди подаването на заявления е, че оценката на всеки един проект ще бъде намалявана, в случай че авторите са отстъпвали правата си за излъчване и препредаване по радио- и телевизионна програма или за публично изпълнение. „Ползвателите се възползват от по-слабата позиция, в която се намират авторите, и им предлагат да подпишат такъв документ, ако искат да участват в концерт, конкурс, да ги излъчат по телевизията, по радиото или да участват в друго мероприятие“, алармираха неотдавна от „Музикаутор“. Средствата, които може да получи всеки един проект, варират между 1500 и 5000 лв. Това зависи от продължителността на произведението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.