Музиканти с отворено писмо до БНР заради конкурса „Пролет“

Музиканти с отворено писмо до БНР заради конкурса „Пролет“

Недоволство сред участващите музиканти предизвика временното спиране на конкурса „Пролет 21“, осъществяван от Българското национално радио. След обвинения за липса на прозрачност, генералният директор на обществената медия Андон Балтаков заяви, че оставя на трупчета финализирането на резултатите докато не бъде решен казусът.

Решението му обаче предизвика отрицателна реакция от страна на музикантите, които влязоха в списъка с първоначално обявените финалисти. Сред тях са артисти като Ангел Дюлгеров, Росен Кукошаров, Рут Колева, Остава, трио Вива, Борислав Бояджиев, Александър Обретенов и др.

„След като изпратихме това отворено писмо към г-н Балтаков преди 3 седмици, получихме обещание, че ще ни отговори на писмото в най-скоро време. Отговор към днешен ден не сме получили. Служители и музикални редактори в БНР ни казват, че са обект на тормоз и заплахи с наказания по Кодекса на Труда. Това е нечувано и абсолютно недопустимо. Това е рекет“, написа преди ден Рут Колева. Тя публикува и пълният текст на отвореното писмо, под което са се подписали артистите:

"Уважаеми Г-н Балтаков,

Конкурсът “Пролет” е един от най-авторитетните форуми за популяризиране творчеството на композитори, текстописци и изпълнители на нови български поп и рок песни.

В историята на конкурса, от създаването му през 1970 година, няма нито една година прекъсване. С огромно разочарование разбрахме за тазгодишното прекъсване. Прекъсване в следствие негодуванието на отхвърлен кандидат.

Обръщаме се към вас, за да изразим дълбокото си възмущение от вашите прибързани действия. Разбираме обидата на отхвърления, но подобно оспорване преценката на творческата комисия хвърля сянка върху тях и компрометира техния дългогодишен професионализъм. Подобно вмешателство омаловажава усилията и труда на останалите изпълнители, които са работили през годината, за да се явят на този конкурс.

Ние, долуподписалите се, заставаме твърдо зад решението на комисията и настояваме конкурса “Пролет 2021” да бъде възстановен изцяло, без допълнителни изменения.

В допълнение:

ШЕСТ от групите / изпълнителите в издание 2021, на конкурса “Пролет” са представяли България на международния фестивал ESNS в Гронинген.

Всички селектирани участници са вложили неимоверно количество усилия и средства в създаването на творбите си, при това в изключително предизвикателна за музикалния сектор година.

Всички класирали се артисти са доказани професионалисти и са утвърдени имена на българската и международната музикална сцена.

Много от нас, в историята на провеждане на конкурса, са били отхвърляни от селекционната комисия, но никой от нас не е дръзвал да оспори оценката им или да вменява липса на прозрачност.

Доверието в професионализма и неприкосновеността на институцията Българското национално радио, както и регламента на основания от нея конкурс не бива да бъдат компрометирани, а вашите действия, становище и прибързана реакция предизвикаха точно това.

В допълнение питаме:

Може ли да покажете пълна прозрачност за това какво реално се случва и да бъде оповестено кой се е оплакал от начина на провеждане на конкурса и какво точно гласи оплакването му. Защо го няма официално? Защо не може всеки да научи кой е оспорил резултатите и какви са аргументите в жалбата? Вместо това, ние получаваме някакво класиране на финалистите по гласове, което не е нужно никому и действията от това да се оповестяват резултатите на този етап сега са деградивни.

Дали оттук нататък конкурсът ще се прекъсва при всяка жалба от недоволен участник, или само избрани от вас хора имат такова влияние?

Дали смятате, че след като дългогодишни музикални редактори напишат някаква сводка защо една песен им харесва повече от друга, това ще направи вота им по-легитимен от преди? В колко конкурси сте виждали журито да се обяснява публично с "аргументационни писма"?

Настояваме за спешни действия от ваша страна."

С отговор като коментар в социалните мрежи се разписа и самият Балтаков. „Съгласен съм с Вас, г-жо Колева. Това, което се е случило в БНР по отношение подготовката и реализацията на конкурса "Пролет '21" е, както Вие посочвате, "недопустимо, обидно и абсурдно". Очаквайте официалната ми кореспонденция с Вас, всички участвали музиканти и нашата аудитория по-късно днес, след като бъде разписан протоколът от днешното заседание на Управителния съвет на БНР. Ваш, Андон“, написа той. Изпълнителката на Salty обаче го обвини, че се опитва да направи добро впечатление публично без да оценява по същество проблемът, довел до написването на писмото.

Припомняме, че до временното преустановяване на гласуването се стигна в края на месец април. „След оповестяване на финалистите, в БНР се получиха две жалби по отношение провеждането на „Пролет“ – едната жалба е от участник в конкурса, а втората е от творческо сдружение на български музиканти; в резултат, поисках временно спиране хода на конкурса, за да получа категорична обоснованост, че подбраните изпълнения наистина са най-добрите нови български произведения по отношение на четири основни показателя – текст, музика, аранжимент и изпълнение.

В хода на вътрешното проучване установих, че в нарушение на регламента, одобрен от Управителния съвет на БНР с протокол РД-09-2 от 10.01.2020 година, Селекционната комисия допуска 14 песни вместо 12 с обяснението, че последните 3 от тях имат равен брой гласове. Практиката от предходни години е била да има нов кръг от гласуване за последен 12-ти участник, когато повече от една песен са с равен брой гласове.

Увеличаването броя на песните-финалисти от 12 на 14 не е одобрявано от Управителния съвет на БНР.

Допускани са и други вътрешно-организационни пропуски, като създаване на оперативни комисии, чийто мандат и правомощия не се санкционирани по надлежния ред, установен в БНР. Подобни действия поставят сянка върху обективността на самия конкурс“, обясни тогава Балтаков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.