0

П редстоящото 33-то издание на Новогодишния музикален фестивал в НДК ще предложи на вярната си публика 23 събития. В програмата му са включени класически и хорови концерти, клавирни рецитали, балетни спектакли, оперни изпълнения, концерти на деца, дори изложба, представяща 33 вълнуващи мига от годините дотук.

Предстоящото 33-то издание на Новогодишния музикален фестивал в НДК ще предложи на вярната си публика 23 събития. В програмата му са включени класически и хорови концерти, клавирни рецитали, балетни спектакли, оперни изпълнения, концерти на деца, дори изложба, представяща 33 вълнуващи мига от годините дотук.

Фестивалът се открива на 15 декември с концерт на Камерния оркестър на театър „Ла Скала“ в Милано – формация с турнета на всички континенти. В зала 1 на НДК ще звучат популярни творби от италиански композитори под заглавие „Италия – музиката е любов“. Концертът ще започне с бароковите произведения на Оторино Респиги и през Росини, Марко Енрико Боси и др., ще завърши със съвременния автор Емануеле Педрани. Той е известен контрабасист, член на оркестъра на Миланската скала и женен за българка – флейтистката Десислава Петева.

На 17 декември на сцената на зала 1 също ще видим звезди от световна величина – солистите на „Щатсбалет“ - Берлин: примабалерината Яна Саленко и нейния партньор Мариан Валтер в балетния спектакъл „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Яна Саленко е сред най-високо ценените прими на международната сцена и е постоянен гост-солист в Кралската опера „Ковънт Гардън“ - Лондон, и Мариинския театър - Санкт Петергург. В спектакъла участва международната балетна трупа на Държавна опера Стара Загора.

Друг изключителен акцент от платинената селекция на НМФ е в самото навечерие на Коледа: на 21 декември в зала 1 на НДК заедно с БНР ще бъде реализирано концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин” от Чайковски. В ролята на Татяна ще влезе голямата дама на оперната сцена – българското сопрано Красимира Стоянова.

„Вдъхновени от зимата“ е темата на празничния новогодишен концерт, който по традиция звучи на 1 януари от 18.30 ч. в зала 1 на НДК. „Програмата е с доста произведения, които ще бъдат изпълнени за първи път – „Зимното момиче“ на Едвард Григ, валсовете „Кънкьорите” от Емил Валдтойфел и „Снежинки” от Жак Офенбах, Романс от „Виелицата” на Свиридов“, сподели диригентът маестро Емил Табаков.

Ще има серия събития, посветени на 90-годишнината от рождението на великия бас Николай Гяуров и 30 години от кончината на големия диригент Херберт фон Караян, както и образователен модул „Деца свирят за деца“ с изпълнения на ученици от НМУ „Л. Пипков“ и т.н.