0

С оперетата на Имре Калман „Царицата на чардаша” днес от 17 часа Националният музикален театър закрива един от най-успешните си творчески сезони.

С оперетата на Имре Калман „Царицата на чардаша” днес от 17 часа Националният музикален театър закрива един от най-успешните си творчески сезони.

Премиерата на спектакъла под режисурата на Адриан Холендер и директора Мариана Арсенова през 2018-а бе посветена на 100-годишнината от началото на професионалната оперета в България.

От ръководството на националната институция изпраща един от най-добрите сезони в историята на Музикалния. Благодарение на приходите от спектакли – най-вече от „Фантомът на операта”, който се превърна във феномен за българската музикална сцена, театърът отчита над 1 милион лева преходен остатък. Той ще може да бъде използван за още по-силни представления през новия сезон.

Постановката на Музикалния театър „Царицата на чардаша“ е класическа и в същото време съвременна трактовка на историята от обичаната оперета на Калман. Тя ни пренася в бляскавата атмосфера на Австроунгарската империя. Модерното в нея е не само динамиката на действието, но и взаимоотношенията между героите. Почитателите на оперетата ще се насладят на богатата оркестрация в музиката, увличащото и изпълнено с комични обрати либрето, вихрената хореография на Мариан Стефанов, красивите костюми и сценография на Иван Савов в постановката.

Днес в ролята на Силва зрителите ще се насладят на изпълнението на Лилия Илиева, като Едвин ще видят и чуят младата звезда на трупата Денко Проданов, Щаси ще е Катерина Тупарова, Цилика – Марияна Арсенова, Бони – Александър Мутафчийски, Фери Бачи – Христо Сарафов, Мишка – Румен Григоров, Генералът – Лъчезар Лазаров, Князът – Иван Панев, Киш – Венцислав Динов, пиколо – Александър Василев. Участват солисти, хор, балетът и оркестърът на Националния музикален театър с диригент Юли Дамянов.