0

С едмица на китайската култура в София започва на 24 септември, когато според лунния календар е денят на семейния празник на веселието и традициите в Китай „Средата на есента“.

Седмица на китайската култура в София започва на 24 септември, когато според лунния календар е денят на семейния празник на веселието и традициите в Китай „Средата на есента“.

Инициативата е съвместна на Столична община и Общината в китайския град Нинбо, пристанище, откъдето в древността е тръгвал морският Път на коприната. Като град с история над 7000 г., Нинбо има собствена уникална култура и е извор на древната китайска цивилизация.

За откриването на седмицата на китайската култура, която ще продължи до 30 септември, е пристигнала специална делегация, водена от зам.-директора на дирекция „Култура“ в община Нинбо Ян Дзин. Нинбо е град с централизирано управление – директно от централното ръководство на Китай, поради неговата важност като един от 7-те най-големи градове в страната наред с Шанхай, Тиендзин и Пекин. Именно с икономическите си ресурси и културния си опит Нинбо е допринесъл за развитието на Китайския културен център в София, където се провежда седмицата на китайската култура.

Изложбата „Просперитетът на пътя на коприната“ показва занаяти – бродерии със златни и сребърни нишки, изрисувани със златни бои цветни съдове, дървена мозайка със златни нишки и дърворезба със злато. От древността те често се възприемат като „китайски подарък“. Китайска дизайнерка представя модата в Далечния Изток със свои модели. В кино „Одеон“ пък ще бъдат прожектирани 5 късометражни китайски филма, тъй като Нинбо е най-голямата филмова база на Китай. В лятното кино в Борисовата градина ще има музикални изпълнения и представяне на китайската кухня. На 30 септември в зала „България“ ще е финалът на събитието – съвместен концерт на симфоничния оркестър на гр. Нинбо и Софийската филхармония с участието на двама диригенти – от китайска и от българска страна. „Това е само началото на предвидените през есенно-зимния сезон инициативи на Китайския културен център в София“, казва неговият директор Ту Сюесон.