0

И сторическият музей в град Бяла, Русенско подреди изложба по повод 220-годишнината от рождението на Колю Фичето /1800-1881г./. Експозицията е единствената в страната, която отбелязва бележитата дата.

Историческият музей в град Бяла, Русенско подреди изложба по повод 220-годишнината от рождението на Колю Фичето /1800-1881г./. Експозицията е единствената в страната, която отбелязва бележитата дата.

На 15 табла е показано творчеството на всепризнатия майстор. Любопитен експонат е портретът на Колю Фичето от Димитър Анастасов – един от създателите на Русенската художествена галерия, дарен на Беленския музей. Централно място е отделено на моста над Янтра край Бяла, построен преди 153 г. Наред с известните произведения на Колю Фичето като сградата на конака, известна и като сграда на Учредителното народно събрание, Къщата с маймунката, Хана на хаджи Николи във Велико Търново, Икономовата къща в Дряново, мостовете в Севлиево, Дряново и Ловеч, църквите „Св. Троица“ в Свищов, „Св.св. Константин и Елена“ и „Св. Спас“ във Велико Търново, „Св. Никола“ в Дряново, Преображенския манастир, Плаковския манастир, манастира „Св. Троица“, посетителите могат да видят някои любопитни, по-малко известни или вече несъществуващи произведения на великия български майстор.

Строежите му са украсени с релефни изображения на птици, животни, митични същества, разярен лъв и двуглав орел. Приема се, че чрез тях талантливият строител е намерил форма, за да изповядва своето политическо верую. С помощта на каменоделското изкуство Колю Фичето превръща една инженерна постройка в художествена творба, посочват от музея.

Изложбата ще бъде достъпна за посетители ежедневно до края на август при спазване на всички противоепидемични мерки.