Музей вади 9 златни монети за празника на банкера
2

Музей вади 9 златни монети за празника на банкера

Девет златни монети ще извади от трезорите си за Никулден, честван и като празник на банкерите старозагорският регионален исторически музей. Еспозицията под наслов „ Златото през вековете”  е камерна по състав, но с изключително висока стойност, коментира д-р Мариана Минкова, завеждаща отдел „Нумизматика“.

На първата витрина ценителите ще могат да видят единственият екземпляр от аруреус на император Нерон, която по себестойност някога се е равнявала на 25 сребърни денара. Ауреусът е бил предаден на музейните специалисти през 1974 година от старозагорец, който попаднал на него при разходка по алеите на парка Аязмото. Предполага се, че е бил носен на врата като фамилен спомен защото е бил пробит.

Д-р Минкова припомня, че през 309 г. император Константин I Велики въвежда в обращение солида, който заменя ауреуса като стандартна златна монета и по този повод в експозицията са намерили място 3 солида на Тиберий II Константин (574-582 г.); Константин VII и Роман II (920-945 г.); Константин VII и Роман и Христофор Лакапини, както и два тремиса (подразделения на солида) на Лъв I и съпругата му Елия Верина.

От X в. наименованието на златната монета е хистаменон номизма, а от XI в. хиперперон. В музея в Стара Загора се съхранява съкровище от 8 хиперперона на Алексий I Комнин и Мануил I Комнин, открити в землището на братядаскаловското село Съединение, които са част от постоянната експозиция.

В периода след 1284 г. широко използвани за търговски разплащания в цяла Европа до началото на Първата световна война са били дукатите (златни монети) на Венеция. По време на  османското робство в България циркулират златни османски, руски и западноевропейски монети. В изложбата са показани дукат на Белгийската конфедерация (Нидерландия) от 1758 г., сечен в Утрехт и флорин с името на унгарския крал Людовик I Анжуйски 1342-1352 г., с емблемата на Флоренция: цвят на лилия.

Първата златна монета, отсечена в България след Освобождението са 10 лева от 1894 г. с лика на Фердинанд I, старозагорци са предпочели да покажа първата златна монета с образите на светите братя Кирил и Методий, отсечена от БНБ през 1965 година по повод 1100 годишнината на славянската писменост.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.