Музей на дигиталното изкуство отвори в Токио

Музей на дигиталното изкуство отвори в Токио

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Нова, невероятно впечатляваща атракция отвори врати в Токио. Mori Building е домакин на описвания, като неповторим Музей на цифровото изкуство (Digital Art Museum). Вътре посетителите могат да се разхождат свободно през вдъхновяващи светлинни творби, които ги подтикват да се слеят с изкуството.

Mori Building Digital Art Museum е дом на около 50 интерактивни творби, разположени на площ от 10 000 кв. м, разделени на пет зони. Темата на произведенията е, че няма граници, като някои от тях излизат извън техните определени пространства и понякога се припокриват и дори сливат с други инсталации.

Една от тези зони е наречена Borderless World, там посетителите могат да се катерят по скали в основата на дигитален водопад или да се скитат в наподобяващата океан инсталация Way of the Sea. При тази инсталация светлини симулират десетки хиляди риби, усещайки и избягвайки хората в реално време, точно както истинските риби в океана.

Твърди се, че Athletics Forest насърчава растежа на хипокампуса на мозъка с интерактивни инсталации, създадени да изострят паметта и пространственото осъзнаване, докато създават вълнуващи емоции. Има още гигантски батут, покрит с променящи се изображения на Вселената и инсталацията Light Forest, която изисква от посетителите да изкачват и заобикалят светещи препятствия.

Може би най-впечатляващата от инсталациите е Forest of Resonating Lamps, където стотици многоцветни LED фенери висят от тавана. Когато посетител влезе и застане до някоя лампа, тя започва да свети в определен цвят. След това светлината обхваща двете най-близки лампи и продължава нататък. Ако тази разпространяваща се светлина срещне разпространяващата се светлина, породена от друг посетител, светлината променя цвета си на получения от смесването на двата цвята.

 

Сред изложените светлинни творби има и чайна, която предлага местен зелен чай в чаши, които прожектират цветя върху напитката, пързалка, направена да изглежда като поле с плодове и Sketch Aquarium, където творенията на децата се проектират върху стена, която симулира виртуален аквариум.

 

Изкуствата са фантазия на teamLab, мултинационален дигитален арт колектив, и са постоянна експозиция в Mori Building Digital Art Museum в Токийския квартал Одайба.

Mori Building Digital Art Museum

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.