Цветна, многофигурна мозайка от античен дом в някогашната Августа Траяна с размери от около 14 кв. м върнаха към нов живот реставратори.

Произведението на изкуството е разкрито по време на спасителни разкопки през 2016 година от археолога при РИМ –Стара Загора Мария Камишева буквално в центъра на резервата. То е възстановено от екип с ръководител доц. д-р Иван Ванев със средства в размер на 29 420 лв. по проект, защитен пред Министерството на културата в началото на миналата година.

В центъра на мозайката е имало емблема /медальон/, в който най-вероятно е имало глава на богиня, той обаче унищожен през късната античност , тъй като не „отговарял“ на новите порядки и нрави“

Находката е открита в близост до родееща се  с нея от същата епоха / средата на ІV в от н.е./, която също е реставрирана и изложена на античното ниво в старозагорския музей.

През изминалите вече 120 години от началото на археологическите проучвания в Стара Загора са установени и съхранени  14 подови и 2 стенни мозайки с обща площ от над 2000 кв м. Част от тях са запазени ин сито, други /от древните терми/ са покрити 60-сантиметров пясъчен слой и чакат направата на защитно съоръжение, трети са в различни складове, коментира Мария Камишева. Тя се надява в недалечно бъдеще да бъде разкрита и втората половина от уникалната мозайка с изобразено на нея Дионисиево шествие. Първата половина бе намерена на улица „Иричек“ №38 и датира от  епохата на управлението на император Юлиан Апостот /360-363 г./. Тя също е реставрирана и еспонирана в Града на липите, а през м.г. бе показана и в НИМ при БАН.

В момента върви подготовката на проект за допълнителна реставрация и консервация на мозайките, запазени ин сито на булевард „Генерал Столетов“ 117 , които са от същата епоха.

В напреднал стадий е и работата по проект на територията на Старозагорските минерални бани, където се планира да бъде създаден цял един комплекс , в който ще бъдат включени останките от античните терми, селищна могила с храм и в момента действаща минерална баня, изградена по време на османското робство, коментира директорът на РИМ Петър Калчев. Банята е била обявена някога за народна старина, очаква се от НИНК да издадат документ за недвижима културна ценност, без който не може да се кандидатства по програмите с евросредства. По предварителни данни за реализацията на проекта ще бъдат нужни над 10 млн лв, уточни зам. кметът на Стара Загора Милена Желева.Очакванията са по този начин да бъдат привлечени нови туристи.

В края на м.г. от РИМ –Стара Загора отчетоха над  40 000 посещения в музейните обекти в Града на липите, приходите надхвърлят 100 000 лв.Само уникалните неолитни жилища са привлекли посетители от 44 страни, включително и от Австралия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

За пореден път ошушкаха читалищна сбирка

За пореден път е ограбена музейната сбирка на читалище „Развитие 1918“ в старозагорското село Оряховица, като обирът е извършен за времето от 29 март до обяд на 5 април, съобщи кметът Атанас Вапцаров.