Музеите във Велико Търново  привличат все повече туристи

Музеите във Велико Търново привличат все повече туристи

Въпреки пандемията от коронавирус, интересът към историческите обекти във Велико Търново и околностите се запазва и музейните обекти привличат все повече посетители от страната и чужбина. Завръщането на туристите на Царевец и в останалите музеи става все по-трайно, сочат данните на Регионалния исторически музей в старопрестолния град.

18 801 са посетителите на архитектурно-музейните резервати и експозициите на открито и на закрито само през месец юли. Влиянието на пандемията, обхванала целия свят и засегнала всички туристически градове и държави в глобален мащаб, се усеща и във Велико Търново. През юли 2019 г. туристите са били близо 4 пъти повече спрямо сега. Посещенията тази година са основно индивидуални. Липсват организираните и преминаващите чуждестранни групи, заради граничните ограничения в много държави и изискванията на здравните власти.

Налице е обаче и положителна тенденция отчитат от РИМ. Само през миналия месец на настоящата година посетители на музейните обекти в Старата столица са били колкото през цялото предходно тримесечие. За да удължи престоя на гостите на Велико Търново, от началото на юли до края на септември Общината и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ предлагат всяка събота вечер безплатно излъчване на аудио-визуалната програма „Царевград Търнов – звук и светлина“. Хотелите също рекламират тези излъчвания. Крепостите Царевец и Трапезица, както и римският град Никополис ад Иструм, работят с удължено работно време през целия активен сезон.

Обшият брой на посетителите в експозициите и обектите на Регионалния исторически музей от началото на годината до края на юли е 66 274 българи и чужденци. Заради пандемията и наложените ограничения чуждестранните туристи от януари до края на юли са 10 713 , което е 16,2%  от всичките музейни посетители за периода.

За първото тримесечие на 2020 г. посетителите са били 28086. Само през януари регистрираните туристи са 9608. В първите две седмици на март посетителите са били 9466 души.

Музеите не приемаха посетители през втората половина на март, целия април и в началото на май. След отварянето им – до края на май, експозициите и обектите са били посетени от 6944 туристи. През юни туристите се увеличават почти двойно до 12443 души, като тенденцията за нарастване през летните месеци се запазва през юли.  На този етап преобладават българските туристи. Чужденците обаче отново макар и по-бавно се завръщат. От 18801 туристи, посетили Царевец и музейните обекти през юли, 13262 са българи, а 2546 чужденци.

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ остава най-интересен за гостите на Велико Търново - през юли средновековната крепост е приела 11766 туристи, от които 1793 деца и ученици, 586 студенти и 1748 чужденци. 1537 са туристите през този месец в Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, а разгледалите църквата „Св.40 мъченици“ са 1027.  Сред най-посещаваните обекти през юли е Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ с 647 туристи, а Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“ е разгледан от 523 души, почти колкото са и преминалите през най-посещавания обект в Арбанаси църквата „Рождество Христово“.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.