0

Л егендарната актриса Стоянка Мутафова (1922-2019) е вярвала само на Слатинската врачка.

Легендарната актриса Стоянка Мутафова (1922-2019) е вярвала само на Слатинската врачка.

Така софиянци наричали феноменалната баба Линка Велева (1880-1957), която била призната за ненадмината пророчица, дори по-добра от Ванга. Славата й била толкова голяма, че в един момент пред портата й идвали хора чак от Русия. Опашката се виела по неколкостотин метра от прииждащите каруци. Често до феноменалната жена се допитвала и комедийната актриса. Незабравимата Мутафова приживе често споделяла пред приятели и по различни интервюта, че само на една ясновидка от Слатина е вярвала, защото всичко, което й кажела, се сбъдвало като във фантастичен филм.

За първи път родната звезда отишла малко след като комунистите взели властта на 9 септември 1944 г. Поводът бил нейният любим, който бил обявен за враг на народа. За да не бъде затрит, човекът е трябвало да бяга в чужбина.

„Той отиде в Америка, а аз много тъгувах. Имаше много хора в двора на врачката, но тя отдалече ме извика и каза да го забравя, защото никога повече няма да го видя. Така и стана“, разказваше Мутафова.

Опора

Повече от 60 години Слатинската гледачка е била опора за хиляди хора в неволите им. Може да не е разрешила проблемите на всички, но поне ги е изпращала по-спокойни, а това не е никак малко за един човешки живот, споделят нейни роднини.

Делото на т. нар. Слатинска врачка не е добре изследвано. Основните сведения идват от спомени на нейни комшии и хора, допитвали се до неземната й дарба. Всички описват баба Линка като дребна женица с кърпа на главата и много енергична. Никога не сядала. Пророчицата е била много религиозна. Получавала е откровения свише за миналото, настоящето и бъдещето на човека, докато съзерцавала икони на Божия син, Богородица и на Св. Иван Рилски. За услугите си вземала кой каквото и колкото остави. В края на деня заделяла от полученото малко за себе си и семейството си, а останалото го раздавала на бедни и сакати хора от някогашното село Слатина, сега квартал на столицата. Знаейки за това, към къщата на пророчицата се стичали бедни хора от близките села и цяла София с надеждата да получат пари или храна в едни от най-гладните години. Понякога обаче ставали и ексцесии. Веднъж един слабоумен човек не получил нищо и през нощта обесил едното от двете кучета на пророчицата.

Свекърва

По този повод, а и въобще за дарбата нейната съвременничка Иванка Миленова си спомня следното: „При нея веднъж отишла свекърва ми баба Бена. Като излязла от нея, била много доволна, казала „Всичко ми позна!“. Много хора чакали отвън и баба Бена чакала своя ред, баба Линка не позволявала да се пререждат дори за спешен случай. Не се ползвали с предимство дори хората от Слатина. Всеки влизал при нея по реда си. От цяла България идвали хора, чакали по няколко дена, спели в каруците, а тя на всички помагала... Тя раздавала парите на всеки, като започвала от най-възрастните и най-бедните. Много хора е подпомагала. Като излизала на двора, по нея кацали гугутки на раменете й. Тя им говорела и се усмихвала ласкаво. Обичали я и Божиите твари. Имала две кучета - едното бяло, другото черно. Те я пазели ревностно. Но веднъж един слабоумен човек, който се навъртал наоколо, не успял да вземе пари от тези, които баба Линка раздавала на хората, и се ядосал. На сутринта тя намерила едното си куче удушено, увиснало на тел пред вратата й. Такива неща се случвали тогава. Но всички много обичали и уважавали баба Линка, за много хора тя била благодетел и им помагала в недоимъка и в беди. Тя се равнява с баба Ванга“.

Улица „Камчия“

Баба Линка Велева Манчева (по баща) е родена в Пролеша. Нейните внучки разказват, че съвсем млада се омъжва за човек на име Гале от Слатина. Двамата не са имали деца и осиновили момченце на име Любен. Мъжът й обаче се споминал скоро. Вдовицата решила да се задоми повторно и се взела с Никола. Пъргавата жена непрестанно работела. Тя почти сама вдигнала своята къща на ул. „Камчия“. Едно време в района нямало бетон и панелни блокове. Всеки си имал собствена къщичка с китен двор. В подобен уют живеела и ясновидката, която педантично се грижела за всяко цвете в своята градина. Хората бързо научили за дарбата й и започнали да идват от всички краища на татковината. Слатинската пророчица приемала хората в своята малка стаичка, подредена с икони като малък параклис. Понякога виждала бъдещето на восък от свещи. В края на деня раздавала почти всичко на бедните и нуждаещите се. Самата тя не се нуждаела от много, тъй като била вегетарианка. Държала не на количеството на храната, а на нейното качество.

Винаги права

Пред нея винаги е имало магданоз, който тя много консумирала. През деня праведната жена никога не сядала. Дори права се хранила, а само през нощта лягала. Права гледала и на хората.

При Слатинската врачка често ходел да се допитва за световните събития и цар Борис ІІІ. Слатинци недолюбвали баща му Фердинанд, задето им взел пасищата и ги присъединил към Ботаническата градина, но сина му уважавали. По негово време се вдигнали фабрики и имало работа за повече хора. Веднъж баба Линка видяла, че гибел грози цар Борис III. Около смъртта му и до днес витаят мистерии, като някои сочат, че е бил отровен от Хитлер, а според други от руснаците. Какво Линка виждала за бъдещето на царя, само можем да гадаем, но тя го предупредила, че го грози гибел. Успоредно с това видяла, че може да се спаси, ако изпълни един прост ритуал - върже червена панделка на спалнята си. Въпреки че царят й вярвал, незнайно защо пропуснал да изпълни заръката и скоро се споминал, разказват роднини на ясновидката.

Слатинци вярват, че бог е пратил баба Линка, както и Ванга да помагат с дарбите си на хората в бедствия, войни и голямата сиромашия. „Бог ги пратил при хората да им помагат с Негова помощ“, нареждат възрастите хора от квартала.

Два пъти ходила до Божи гроб

Даровитата и дейна пророчица е успяла да направи цели две поклоннически пътувания до Божи гроб в Йерусалим. Тя била много религиозна. Работният й ден винаги започвал с молитва. Много пари тя е дарила на бедните и на близката църква „Св. Троица“, където е призната за един от най-щедрите ктитори. Доста интересно е, че на свои съселяни тя гледала само ако имат проблем с животните, за да нямало кавги. Ако хората идвали някъде по-отдалече, друго село или от Македония и Русия, тя си позволявала да дава повече информация.

Предрече на затворник, че ще се ожени за италианка

Много хора, гонени от комунистите, са получили безценен съвет от пророчицата от Слатина. Например тя е видяла с точност съдбата на строителния инженер Милчо Савов. Той бил пратен в затвора невинен. Близките му ходили при ясновидката, но тя ги успокоила, че е жив и здрав и ще се върне. Политическият затворник Кирил Тонев, лежал с Милчо в затвора, бил удивен от неговата вяра в Слатинската врачка.
„Намерил начин чрез колеги затворници, които излизат вън на работа и вечер се връщат, да влезе във връзка с нея. Беше му казала да е спокоен, да не се тревожи, защото всичко ще завърши щастливо. Ще излезе от затвора, ще се ожени за италианка и ще замине за Италия, дори някакъв срок казала, в който всичко това ще се изпълни. Запомних предсказанието. След няколко месеца, вече бях в Шуменския затвор, научих, че Милчо е в Италия. Всичко, което му беше предсказано, се сбъдна. Чрез него и аз повярвах във врачките“, разказва Тонев.