0

Б езспорно увеличихме влиянието си в местната власт. Този коментар направи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след втория тур на местните избори.

Безспорно увеличихме влиянието си в местната власт. Този коментар направи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след втория тур на местните избори.

“През 2015г. ние спечелихме общо 39 кметове на общини в коалиция и самостоятелно като партия. На тези избори взимаме 47 кметства, 37 от тях спечелихме самостоятелно, 3 в коалиция, а на едно място подкрепихме независим кандидат”, отчете Карадайъ. Той заяви, че ДПС са спазили обещанието си да запазят влиянието си в местната власт, а на места увеличаването на присъстието на партията вече е факт. “Имаме 916 общински съветници, а над 35% от кметове на кметства в страната са избрани от ДПС”, продължи анализът си Карадайъ и благодари на партийните структури и симпантизантите на движението за подкрепата. Той посочи, че има и пропуски в законодателството при провеждането на изборите, като изброи забраната за провеждане на кампания на друг език освен български, както и изискването за уседналост, което според него отнема конституционното право на глас на български граждани. Също така посочи, че е имало регистрирани кандидати, които не отговарят на законовите изисквания. Карадайъ изтъкна също, че цялата държавна машина е била впрегната в предизборната кампания на управляващата партия - ГЕРБ. “Поздравявам ГЕРБ за демократично проведените избори в Дулово, Доспат и Чепеларе, ако това е разбирането за демокрация. Цялата държавна машина бе впрегната в кампанията на управляващите”, заяви Карадайъ и обяви, че по време на кампанията е имало заплахи, натиск и репресия. “Политическите реалности в България вече не са същите. В такава среда на популизъм, омраза, агресия и противопоставяне не могат да се правят демократични избори", коментира още лидерът на ДПС и допълни, че демокрацията е под натиск при такъв начин на провеждане на избори. “Противопоставихме сме на натиска, омраза и популизма. Преди 30 г. докарахме демокрацията и продължаваме да сме й пазители. Призовавам всички граждани да защитим демокрацията в България”, заключи лидерът на ДПС.