Мустафа Карадайъ: ДПС е символ на демокрацията в България

Мустафа Карадайъ: ДПС е символ на демокрацията в България

"Ние сме носител на демокрацията и символ на демокрацията в нашата Родина България". Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Ловеч. В нея участваха още зам.-председателите на ДПС Йордан Цонев и Станислав Анастасов, който е и водач на листата в региона.

Той изтъкна, че са платили много висока цена, за да дойде демокрацията у нас. В последните 12 години обаче и най-вече в последните 6 месеца, се виждало отстъпление от демокрацията и как се руши държавността.

"Затова ние заставаме пред вас с г-жа Искра Михайлова - хора, които олицетворяват единството на нацията", каза Карадайъ. И подчерта, че с издигането на президент и вицепрезидент на България ДПС иска да покаже, че е дошло време за нов етап в българската демокрация.

"Ние ще бъдем гарант за изпълнението на конституцията и законите в нашата страна", увери Карадайъ. И подчерта, че президентската институция трябва да бъде полето на съгласие между различните политически партии, между различните социални групи. "Защото днес има омраза, разделение и противопоставяне в обществото. Президентската институция трябва да бъде символът на обединението и единството на нацията. Тя е мястото, където различните политически партии трябва да намират националното съгласие", категоричен бе лидерът на ДПС.

По думите му след 2009 г. и до днес България няма цел, няма посока, а една от задачите на президентската институция е именно тази - да предлага обединяващи национални каузи. Той посочи новата национална цел: в най-скоро време България да постигне средните европейски стандарти на живот.

"Имаме самочувствието да го предложим, защото знаем как да го постигнем. От 2017 г. сме сложили на масата програма за ускорено икономическо развитие на България, в която основните приоритети са зелена икономика, високи технологии и включване на свободните и активни граждани в политическите процеси", каза лидерът на ДПС.

Карадайъ изтъкна и признанието, което получават от Европа. И даде за пример факта, че именно Илхан Кючюк е президентът на АЛДЕ. Председателят на европейската либерална младеж е пък  Антоанета Асенова, също ДПС, а евродепутатът, който отговаря за цялата селскостопанска политика на ЕС е Атидже Алиева-Вели.

Карадайъ разказа как в предишния си мандат като председател на най-голямата комисия в Европарламента - по регионалното развитие, Искра Михайлова е трябвало да отстъпи поста си при преполовяването на своя мандат. Защото такава е практиката в Брюксел - за да има по-голямо представителство на държавите, ръководните постове са с половин мандат. Но, когато дошло заседанието за избор на нов председател, залата посрещнала Михайлова на крака и с аплодисменти и нов председател не бил предложен. Тя изкара пълен мандат, което е изключение за Брюксел, подчерта Карадайъ.

"Не сме лицемерни като някои други, които в Брюксел гласуват едни регламенти, а в България точно обратните на тях закони. Затова и в Либералния интернационал имаме уважението и признанието. Защото сме едни и същи с нашите ценности", каза Карадайъ. "Говорихме, че искаме да разградим модела ГЕРБ, а сега говорим, че искаме да разградим и модела Радев от последните 6 месеца, категоричен бе зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. И обясни: "Защото общият знаменател между краткото управление на Радев с двата му служебни кабинети и кабинета на Борисов е нездравата жажда за власт, опитите да бъде парцелирано политическото пространство и завладяно. И най-важното – тесните им връзки със кръга на задкулисието – „Капитал“." Прокопиев е общият знаменател между двамата, това е общото кратно. Имаме пълното основание да кажем: Трябва да бъде разграден модела Борисов- Радев. И това ще направим ние в следващия парламент, подчерта Цонев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.