0

С настъпването на есента и края на сезона е време да сложите мулч в градината. Благодарение на това ще можете да подобрите зравето на почвата, да отгледате по-устойчиви култури и да предпазите растенията от студа през зимата.

С настъпването на есента и края на сезона е време да сложите мулч в градината. Благодарение на това ще можете да подобрите зравето на почвата, да отгледате по-устойчиви култури и да предпазите растенията от студа през зимата.

Мулчът изолира почвата от екстремни колебания в температурите. Той предпазва корените на растенията и микроорганизмите, които населяват вашата градина. Мулчът предпазва и от изсушаване на почвата под въздействието на ветровете, като намалява изпаряването. Освен това прави почвата чиста от плевели, тъй като предотвратява покълването на техните семена, когато времето се затопли.

Мулчирането подобрява съдържанието на хранителни вещества в почвата. Мулчът предоставя и хабитат за полезните микроорганизми, които ще аерират почвата. Мулчирането също така намалява и ерозията.

Кои са най-подходящите варианти за мулч?

Варианти

Сламата е чудесен вариант. Тя не се уплътнява бързо, колкото друг материал. Тя предлага изолация и абсорбиране на водата, но трябва да положите дебел слой, в противен случай ще я издуха вятърът. Имайте обаче едно наум. Със сламата поемате голям риск да замърсите почвата на градината си с хербициди или със семена на плевели затова трябва да сте сигурни в произхода й.

Друг вариант за мулч са надробените листа. Надробете ги, като използвате дробилка за дърва или косачка за трева. Чрез мулчирането с листа ще подобрите плодородието на почвата следващата пролет. Листата обаче няма да могат да се запазят в напълно цялата зима, затова сложете и слой слама.

От боровите иглички също става добър мулч. Имайте обаче предвид, че те могат да повишат киселиността на почвата. Затова е добре да проверявате нивата на pH. За неутрализация, добавете градинарска вар.

Класика

Мулч от дървесни стърготини и кора е класика. Той потиска плевелите и помага за задържането на топлината, както и срещу ерозия. Но дървесната кора не се разгражда бързо. Това означава, че този материал е подходящ за места, където не смятате да работите през пролетта, като например около овошките и други многогодишни растения.

Дървесните стърготини са друг вариант за мулч, но трябва да внимавате да не направят почвата твърде киселинна, подобно на боровите иглички. Има опасност дори да се намали съдържанието на азот в почвата. Спасението отново е градинарска вар, за да се балансират нивата на pH.

Окосената трева също е добър вариант за мулчиране, тъй като се разгражда бързо, като междувременно затопля земята. Друг плюс е, че повишава съдържанието на азот. Трябва обаче да се уверите, че горният слой на окосената трева е сух, тъй като в противен случай тя ще се слепи при влажни условия. Тогава ще получите килим, в който няма кислород и като резултат ще получите гниеща и воняща маса.

Избягвайте да използвате окосена трева от места, които са третирани с торове или хербициди, за да не замърсявате градината си с нежелани вещества.

За мулч може да използвате и компост. Органичните материали ще обогатят почвата с важни хранителни вещества и ще я затоплят. Компостът ще задържи влагата в почвата и ще предотврати ерозията.

За мулч може да се използва картон или вестници. Те са 100% биоразградими, полагат се лесно и се разграждат през зимните месеци, докато пазят почвата отдолу. Повечето съдържат мастило на основата на соя, което е безопасно за растенията и почвата.

Мулчът се полага, като се сложат по пет вестникарски страници, които веднага трябва да намокрите, за да не ги издуха вятърът.

Съвети

Не полагайте мулч с дебелина повече от 7-8 сантиметра, за да не се задуши почвата и да не се създадат условия за гнилостни процеси. Не слагайте мулч близо до стъблата на растенията и дърветата, за да не ги задушите. През пролетта е добре да махнете част от мулча около многогодишните растения, за да стимулирате растежа. Преди мулчирането обогатете почвата с азотен тор.

Намокрете почвата преди полагането


Първата стъпка е да изберете мулч, втората е да го положите. Изчакайте влажен ден или намокрете почвата. По този начин ще предотвратите опасността да бъде издухан от вятъра, освен това плевелите се вадят по-лесно. Извадете колкото се може повече от тях заедно с корените. Можете да оставите по-малките плевели, тъй като мулчът ще ги притисне. Разпръснете мулча върху почвата, но оставете малко място около стъблата на многогодишните растения, за да не ги задушите. След като сложите мулча, го намокрете, за да се създаде контакт с почвата и да не го издуха вятърът.