Мученето на оборните фантоми

Мученето на оборните фантоми

Точенето на еврофондовете и особено на земеделските субсидии сякаш се превърна в национален спорт в по-бедните страни от ЕС.

Навремето Гърция стана нарицателно с подвижните си маслинови фиданки, бучнати в саксии и разни други подобни номера.

Безспорно е, че изобретателността на измамниците е безгранична. У нас от доста години се говори, но почти никой не бе хванат, за торбите с ушни марки за домашните животни, които обаче не са се докосвали до каквото и да е добиче. Само се отчитат, за да се вземат субсидиите. Така може да си живееш и на пъпа на големия град, да не помирисваш обор, кошара, курник или кочина и да се водиш животновъд. И, естествено, да вземаш субсидия за фантомната стока, която „отглеждаш“. Остава само да се уточни дали невидимите говеда могат да мучат като реалните си събратя или издават други звуци, а фиктивните кокошки кудкудякат по по-особен начин. Може би пък звуците са дигитални? Нали в крайна сметка става въпрос да се нагласят нещата и документално в компютрите на съответните ведомства, чиито чиновници си затварят широко очите за далаверите. Не толкова отдавна стана известно как някой си служител на ДФЗ толкова се замогнал от службата си в това ведомство, че започнал да дава заеми на фирми за бързи кредити.

Преди няколко години се заговори и за схеми в отглеждането на плодове и зеленчуци. Някъде си декларирали на книга продажбата на огромни количества домати, но и те се оказали фантомни. Нещата стигнаха дотам в разгара на пандемията земеделски министър да се изпусне пред камерите в Интернет, че е по-добре да си траем какви ги вършим, за да не стане белята и в Брюксел да се усетят.

Лошото е, че нещата доста са изпуснати и състоянието на родното земеделие е най-ярката илюстрация за това. Голяма част от плодовете и зеленчуците, които се продават по магазините у нас, са от чужбина. Същото се отнася и за месото и млечните продукти. Родните фермери все още не са конкурентни на колегите си от останалите страни на ЕС. Явно 15 години след влизането ни в Евросъюза все още не сме се научили ефективно да използваме субсидиите и единствено наблягаме на житото и ечемика. Овощните и зеленчуковите градини остават рядкост, а броят на животните във фермите е далеч от нивото от преди 30-40 години.

Стана дума вече за съседна Гърция. Някои твърдят, че от тях сме се научили да правим измами със земеделските субсидии. Там обаче земеделието вече е на много високо ниво, няма пустееща земя и затова и българските магазини са пълни с гръцки плодове и зеленчуци. Селата пък им са благоустроени. Явно там покрай измамите са мислили в перспектива и са инвестирали в развитието на селското стопанство.

Остава най-после и тук да разберем, че колкото и пачки да скътаме, цари ли около нас беднотия, богатството става горчиво и не носи полза на обществото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.