МУ-София e осъден по случая с д-р Радислав Наков

МУ-София e осъден по случая с д-р Радислав Наков

Младият лекар не получи асистентско място заради онкологично заболяване

Административният съд София град осъди Медицински университет-София по случая с д-р Радислав Наков, който през ноември 2019 г. не бе избар за асистент в Катедрата по гастроентерология към ВУЗ-а, тъй като е с онкологично заболяване.

Съдът е взел решение на 23.07.2020 г., с което заклеймява резултата от конкурса на Академичния съвет на МУ-София като невалиден и нищожен. МУ-София е осъден да заплати всички разходи по делото на д-р Наков. Административният съд обаче няма правомощия да отмени конкурса и да назначи нова или допълнителна проверка по случая, тъй като това е в компетенциите на университета.

Академичният съвет на МУ-София не е спазил изискването за форма и не е изложил мотиви за вземането на длъжността асистент по конкурса. Също така, в протокола не се съдържали никакви обсъждания, мнения и други становища от членовете на Академичния съвет. Установено е още, че съставът на Комисията по конкурса-проф. Владимиров, проф. Генов и доц. Пенчев, е провеждала всички конкурси през последните 6 години, въпреки че според нормите на Закона за развитието на академичния състав е изрично посочено, че за членове на комисията не могат да бъдат избирани лица, които са били нейни членове по процедури за заемане на академична длъжност в едно и също професионално направление през предходните две последователни години, когато има достатъчно хабилитирани лица. При направената справка на официалната интернет страница на МУ-София се установява, че има 7 хабилитирани преподаватели.

Нарушена е била анонимността на изпита, като един от кандидатите останал около половин час насаме с членовете на Комисията. Това създало впечатление за предварително определен за спечелил съответния кандидат.

Административен съд София-град установява още, че Правилникът за условията и реда за придобиване на научни степени и заемане на длъжности в МУ-София противоречат на Закона за акедимичния състав, тъй като е създаден въз основа на обявена за противоконституционна разпоредба на закона и не следва да се прилага.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.