Минимална втора пенсия – 45 лв.

Минимална втора пенсия – 45 лв.

Променят се сроковете за прехвърляне на втора пенсия до 2038г.

Минималната втора пенсия ще е поне 45 лв. Това стана ясно от промените, които социалното министерство внася за обществено обсъждане. Според предлаганите промени коефициентът гарантиращ втора пенсия ще е поне 15% от минималната пенсия, която пък от 2021г. става 300 лв. Това означава, че най-ниската пенсия, която ще получат първата кохорта жени догодина ще започва от 45 лв.

Законопроектът предвижда три вида пенсионни продукта, които ще се изплащат от частните фондове, в които за втора пенсия се осигуряват работещите, родени след 31 декември 1959 година.

Това са пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата и еднократно изплащане.

Първите осигурени във втория пенсионен стълб ще придобият право на допълнителна пожизнена пенсия за старост през 2021 година за жените и през 2024 за мъжете.

Планира се пожизнена пенсия за старост да се плаща когато размерът на спестяванията във вторият стълб позволява отпускане на пожизнена пенсия в размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст.

Допълнителната пенсия за старост може да бъде с гарантиран период на изплащане, може да включва и разсрочено плащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст.

В тези случаи срокът и размерът на разсроченото плащане, както и размерът на пожизнената пенсия се избират от осигурения.

Вторият пенсионен продукт е разсрочено плащане на натрупаните пари за втора пенсия. То ще се прави когато парите са недостатъчни за пожизнена пенсия, но надвишават три пъти минималната за стаж и възраст, тоест 900 лева за следващата година.

В този случай месечното плащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст. В ограничени случаи, когато спестяванията не са достатъчни, за да се осигури и разсрочено плащане, средствата ще се изплащат еднократно.

Предвижда се хората, които навършат възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 година включително да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до една година преди тази възраст.

Гарантираният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост не може да бъде по-малък от този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите и от Националния осигурителен институт осигурителни вноски за съответното осигурено лице.

Най-голяма е промяната свързана със сроковете за прехвърляне на вторите пенсии към НОИ. Сега това право е до 5 години преди пенсионирането. От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. тази възможност ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия. От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от 3 г. От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът става не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години.

По този начин за първите групи осигурени лица се гарантира по-продължителен период за запознаване със законовите промени. Създава се и възможност те да направят по-точна преценка относно размера на бъдещите си пенсии в зависимост от натрупаните средства по индивидуалните им партиди в период, максимално близък до пенсионирането.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.