МТСП предлага: Броят дни неползван платен годишен отпуск да е пропорционален на трудовия стаж

МТСП предлага: Броят дни неползван платен годишен отпуск да е пропорционален на трудовия стаж

С промените се регламентират плащанията при евентуални съкращения на хора

От трудовия стаж да зависи какво обезщетение за неизползвания си платен годишен отпуск ще ползват съкратени работници и служители. Това предвижда проект на правителствено постановление за промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, публикувано в портала за обществено обсъждане "Стратеджи“. Срокът за становища е 14 май.

Към момента обаче липсва ясен начин за определяне на броя на дните отпуск, за които работникът или служителят има право на обезщетение при прекратяване на трудовото му правоотношение.

До сега начинът за изчисляване на броя дни платен годишен отпуск, на които има право работникът или служителят при прекратяване на трудовото правоотношение, беше нормативно установен в чл. 42, ал. 1 на НРВПО, но с Решение № 2620 от 19 февруари 2020 г. Върховният административен съд, разпоредбата е отменена поради липсата на доказателства за проведени обществени консултации при приемането й.

Това е причината от социалното министерство да предлага създаване на ал. 4 в чл. 42 на НРВПО, с която да се определя, че броят дни неползван платен годишен отпуск, който подлежи на обезщетяване, се определят пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.

Размерът на платения годишен отпуск за работниците и служителите, които работят през част от законоустановеното работно време (непълно работно време) и към момента се определя съгласно този принцип на изчисляване  - пропорционално на времето, признато за трудов стаж. В този смисъл е и разпоредбата, която предвижда, че след придобиване на изискуемия 8-месечен трудов стаж за пораждане правото на ползване на отпуск, размерът на отпуска за съответната календарна година се определя пропорционално на трудовия стаж на работника или служителя в предприятието. Проектът на постановлението е обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.