МТСП: Насърчаваме развитието на социални предприятия

МТСП: Насърчаваме развитието на социални предприятия

Министерство на труда и социалната политика полага целенасочени усилия за оказване на подкрепа и насърчаване развитието на социалните предприятия, това съобщиха от ведомството.

Безпрецедентната ситуация, в която се намираме днес, породена от разпространението на пандемията от коронавирус, се оказа възможност за редица социални предприятия и субекти на социалната икономика да проявят гъвкавост, иновативност и социална чувствителност. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Развитието на социалната и солидарна икономика е заложено и в Управленската програма на българското правителството, което дава възможност за достойно приобщаване на уязвимите групи на пазара на труда.

Социалната и солидарна икономика служи като инструмент за развитие на социалните услуги, предоставяни по нов, предприемачески начин. Предоставяните социални услуги, като част от дейността на социалните предприятия, имат съществена роля за решаване на важни социално-икономически проблеми на засегнатите уязвими групи.

„Тя е възможност, но и предизвикателство за всички нас, които бихме искали чрез нея да реализираме социално отговорно поведение към лицата от уязвимите групи. Трябва да създадем онези благоприятни условия, чрез които слабо защитените ще могат да участват в постигането на социално приобщаващ икономически растеж“, каза още зам.-министър Петрова.

„Бъдещото развитие на провежданата държавна политика в областта на социалната и солидарна икономика е възможно само в тясно сътрудничество между гражданите, централната и местната власт, социалните партньори и бизнеса. Постигането на по-висока ефективност на политиката в подкрепа на социалната и солидарна икономика през следващите години поставя пред нас общи предизвикателства и възможности за бъдеща съвместна работа“, каза още тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.