МС започва координация с ЦИК, купуваме машините за изборите

МС започва координация с ЦИК, купуваме машините за изборите

Министерският съвет ще започне координация с ЦИК по подготовката на следващите парламентарни избори, като машините за вота ще бъдат закупени или прозиведени у нас. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на заседанието на кабинета.

Премиерът напомни, че по тази тема е имало много дискусии, но в края на краищата са длъжни да изпълнят Изборния кодекс. Въпреки това той акцентира, че България ще е единствената държава в ЕС, която ще използва изцяло машинно гласуване. Ние пък сме щели да похарчим няколко десетки милиона лева.

"Там където ги има, ги махат. Но не искам да тегне съмнение върху правителството, че ние не искаме да го въведем. Да ще струва много пари. не съм убеден,  че с това ще се реши нещо", каза Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев ще е този, който ще държи връзката с ЦИК. Той разясни, че на следващите избори във всяка секция трябва да има машина.

Борисов пък изтъкна, че Народното събрание трябва да уточни дали ще продължава да има хартиени бюлетини, дали ще се дублират и къде ще се съхраняват машините, как ще се разнасят между двата тура.

"Това са 12-13 000 машини", изчисли Борисов.

Дончев пък вметна, че те трябва да са поне 15 000, за да има резерви. Той обаче натърти, че трябва да се реши кой от трите типа машини да се избере, а текстове на ИК да се прецизират, защото според него не може да има паралелно два типа гласуване, защото това са двойни разходи, а изборите необосновано скъпи. "Щом желанието и волята на народа и повечето партии да се гласува на машини, не виждам причина да съществува паралелен ред на гласуване", каза той.

Борисов пък напомни, че последните местни избори са стрували 70 мнл.лв, а президентските излизали били по-лесни и съответно по-евтини. Не така стоял въпросът с парламрентарните и местните, където имало много префренции.

"Така ние се включваме в общия хор за машинното гласуване", пошегува се Борисов. Дончев пък разсясни, че машините трябва да са асемблирани, произведени и в краен случай купени, но не и наети. По думите му щом ще има машинен вот, държавата трябва да ги притежава  и да ги ползва за всички избори.

"Да естествено. Възлагайте, купете,да  произвеждате... Мислете къде да се скалдират, как ще се охраняват, как ще се защитават от кибератаки", поръча Борисов на Дончев. "Целта беше да казват, че всички са за машинно гласуване, само ГЕРБ и партиотите не са. Ние пък сега ставаме водещи", каз още премиерът. 

Всъщност изцяло машинния вот, без хартиени бюлетини, бе въведен с поправките в Изборния кодекс през пролетта на 2019 г. Предвиждаше се такъв да има само в секциите в страната, без тези в чужбина, както и без малките и специалните секции. Първоначално се предвиждаше машинно гласуване да се проведе и за местния вот през есента на 2019. Тогава обаче надделяха мненията, че това ще е много трудно изпълнимо и ще струва много. Именно затова местните избори бяха изключени.

Сега обаче от думите на Борисов и на Дончев не стана ясно дали властта предлага въвеждане на 100 % машинно гласуване дори и в малките секции до 300 души, в чужбина и в спецалните - тези на кораби, затвори, болници, домове и други.

В НС вече бе сфромирана работна група, която да бистри промяна на изборните правила. Към момента тя не е имало дебати по същество, преди ден е били първото и заседание. В кулоарите на НС шефката на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ, която е член на работната група, коментира, че отпадането на хартиената бюлетина е процес на дебат. Личното й мнение обаче било,  хартия трябва да има, тъй като имало хора, които не искали да гласуват с машини. И даде да се разбере, че при такъв вариант отчитането трябва да става също машинно, т.е. чрез сканиращи устройства. Тя обаче не разясни дали това означава да върнат гласуване с хартиената бюлетина в големите секции в страната.

Това на практика обаче показва разнобой в редиците на ГЕРБ да има или не хартиени бюлетини.

Какво кокентираха другите партии за машинното глаусване, четете тук.

Борисов към Горанов:

Без консенсус с бизнеса, наредбата за касовите апарати няма да я има

Накрая премиерът попита финансовия министър Владислав Горанов как вървят срещите за наредбата Н-18 и му нареди докато няма съгласие, поправките в нея да не се приемат. Той разясни, че целта е свиване на сивия сектор, но не за сметка на малкия и средния бизнес. "Когато постигнете консенсус, тогава ще ме поканите и ще я има. Интензивни разговори означава всяка седмица срещи с по една съсловна организация и да се премахват проблемите и притесненията им", допълни премиерът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.