МС се отчете: Изпълнени са 1105 мерки за намаляване на административната тежест

МС се отчете: Изпълнени са 1105 мерки за намаляване на административната тежест

Властта бори бюрокрацията със служебен обем, по-кракти срокове и по-малко документи

Изпълнени са 1105 мерки за намаляване на административната тежест. Това отчитат от МС, след като на днешното заседание кабинетът е одобрил отчета за напредъка при изпълнението на най- големия пакет от 1566 мерки за намаляване на административната и регулаторна тежест, с които се редуцират изискваните от заявителите документи, увеличава се служебният обмен на документи, намалят се някои срокове и такси, стандартизират се услуги на администрации със сходен профил на дейност.

Така от обобщената информация показвала, че от общо 1566 мерки са изпълнени 1105, което е над 70 %. В процес на изпълнения са около 381 мерки, което е околп 24 на сто, а изпълнението на 80 от мерките все още не е започнало.

За неизпълнените мерки работата и отчитането продължава в рамките на Съвета за административната реформа, като крайният срок за изпълнението е до края на 2020 г.

От кабинетът уточняват, че на правителствено заседание са били одобрени също така насоки за уеднаквяване на практиката по определяне и прилагане на дейностите по системна интеграция. Насоките се базират на законовата уредба на дейността по системна интеграция.

От самия отчет, публикуван на портала за обществения консултации, пък става ясно, че за 248 услуги е въведено служебното събиране на информация между самите ведомства. Първенец в това отношения е земеделското министерство с 38, следвано от МВР с 33, социалното - с 30. След тях се нареждат МОСВ, МРРБ съответно с 21 и 20 такива услуги.

При 60 услуги пък има намаляване на искакените документи от заявителя.  При 32 пък има свиване на срока за предоставяне на услугата. Тук първенец отново е земеделското ведомство. При 9 услуги пък има намаляване на таксите.

От властта се хвалят, че има разширяване на каналите за достъп и предоставяне на възможност за комбинация на тези канали при заявяване и получаване на услугата. Тези облекчения са общо 80 , като най-много са в икономическото ведомство и се отнасят за 13 услуги. 

С ПОС терминал вече може да се плаща и в МО и ДА "Архиви". В някои ведомства са подобрили работното време. 7 услуги пък са били стандартизирани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.