МС реши: Задочното обучение по „Право” остава окончателно

МС реши: Задочното обучение по „Право” остава окончателно

Вузовете решават как да приемат кандидат-юристите

След като на два пъти бе отложено премахването на задочното обучение по „Право”, днес Министерски съвет реши, че и тази форма на подготовка за бъдещите юристи ще остане наред с редовната.

Това се случи, че след като Кабинетът отмени приетата през 2017 г. и предстояща да влезе в сила от новата академична година Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“. Необходимостта за това е вследствие на решение на Комисията за защита от дискриминация. В него се посочва, че възможността за обучение в специалност „Право“ само в редовна форма на обучение създава неравно третиране по признаци „увреждане“ и „лично положение“ спрямо лицата с увреждания и лицата, упражняващи правото си на труд. До изготвянето на нова наредба от сформирана за целта работна група в Министерството на правосъдието ще остане в сила и ще се прилага сега действащата наредба.

С приетите днес промени се дава и възможност за учебната 2020/2021 година висшето училище да избере как да организира приема, но не чрез задължителните писмени конкурсни изпити по български език и история на България. Целта е да се сведе до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във вузовете. В настъпилата извънредна обстановка според своите възможности всеки университет, обучаващ прависти, може да избере друг формат на изпита. След решение на Академичния съвет имат право и да приемат кандидат-студентите и без конкурсен изпит, ако са издържали успешно държавните зрелостни изпити.

Предложението е продиктувано от настъпилите извънредни обстоятелства във връзка с пандемията от COVID-19 и има за цел осигуряване на възможност за прием на студенти по специалността „Право“ без полагане на присъствени приемни изпити.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.